18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dieta śródziemnomorska: Zrzuć kilogramy bez wielkich wyrzeczeń

Redakcja
Dieta śródziemnomorska przez lekarzy nazywana jest najzdrowszą na świecie. Nie można jej traktować jak kuracji odchudzającej – to styl odżywiania na całe życie. Lekarze, zwłaszcza kardiolodzy, zalecają ją praktycznie każdemu, bez wyjątku. Można ją z powodzeniem stosować w każdym wieku i przez wiele lat.

Wskazaniem do jej stosowania może być nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu, choroby układu krążenia, stan przed - lub pozawałowy, duża otyłość lub chęć dobrego samopoczucia i zachowania smukłej sylwetki przez wiele lat.
Wiele osób uważa, że duża zawartość węglowodanów, np. w makaronach, nie pozwala schudnąć.

Ten pogląd często skreśla tę dietę jako skuteczną kurację odchudzającą. Dietetycy łamią ten stereotyp, tłumacząc wszystko zdrowym rozsądkiem i racjonalnymi porcjami. Makaron podany z warzywami, a nawet chudą rybą czy drobiem, nie tuczy. Tuczące są jedynie tłuste sosy, którymi polewa się makaron.

Osoby, którym zależy na szybkim spadku wagi, powinny ograniczyć jedzenie sosów, stawiając na zioła i przyprawy. Trzeba też pamiętać o kilku zasadach. Najlepiej jeść pięć posiłków, nie zjadać dziennie więcej niż 40 g tłuszczu i nie przekraczać 1200 kcal. Wówczas można stracić do czterech kilogramów w ciągu miesiąca.

Dieta śródziemnomorska nie wymaga od nas także wygórowanych zdolności kulinarnych, ani wielu godzin spędzanych w kuchni. Potrawy gotujemy w wodzie, na parze, pieczemy w folii, na ruszcie lub grillu. Dieta śródziemnomorska jest dowodem na to, że zdrowe nawyki żywieniowe mogą nam zagwarantować nie tylko dobrą kondycję, ale też smukłą sylwetkę.

Ćwiczenia, które pomogą utrzymać linię

Osobom stosującym dietę śródziemnomorską poleca się ćwiczenia fitness, a zwłaszcza pilates. Jest to system ćwiczeń fizycznych wymyślony na początku XX wieku przez Niemca Josefa Humbertusa Pilatesa. Ćwiczenia pilates pomagają rozciągnąć i uelastycznić wszystkie mięśnie ciała. Bardzo ważne jest to, że w przypadku tego typu gimnastyki nie obciążamy serca i nie zmuszamy go do bardzo intensywnego wysiłku.

System pilates jest połączeniem jogi, baletu i ćwiczeń izometrycznych. Według założeń Pilatesa, metoda ta przyczyniać się ma do: wzmocnienia mięśni bez ich nadmiernego rozbudowania, odciążenia kręgosłupa, poprawy postawy, uelastycznienia ciała, obniżenia poziomu stresu oraz ogólnej poprawy zdrowia osób ćwiczących.

Osobom, którym zależy na szybszym spadku wagi, zaleca się połączenie ćwiczeń pilates z aerobikiem. Intensywne ćwiczenia pozwolą na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Ćwiczenia powinny być wykonywane co najmniej dwa razy w tygodniu przez półtorej godziny.
Menu diety śródziemnomorskiej:
DZIEŃ I
• Śniadanie
- 2 kromki chleba żytniego
razowego, cienko posmarowane margaryną
- pół jajka na twardo
- 2 plasterki chudej szynki,
- 100 g sałatki z pomidora i czosnku z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy
• Drugie śniadanie
- kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 brzoskwinia
• Obiad
- szaszłyk z piersi kurczaka,
cebuli i czerwonej papryki
pokropiony odrobiną oleju
- 30 g brązowego ryżu
- 200 g surówki z sałaty,
ogórka, kiełków soi i koperku
• Przekąska
- gruszka
- 175 g jogurtu naturalnego
• Kolacja
- kromka grahama z dwoma
plastrami szynki
- 200 g sałatki z pomidora
i papryki
- plaster sera feta ze szczy- piorkiem (można zastąpić polskim białym serem)

DZIEŃ II
• Śniadanie
- 2 kromki chleba żytniego gruboziarnistego, cienko posmarowane margaryną
- 50 g wędzonego dorsza
- 50 g sałatki z małego
pomidora i ogórka
• Drugie śniadanie
- opakowanie serka homogenizowanego
• Obiad
- talerz zupy pieczarkowej
gotowanej na włoszczyźnie
z odrobiną oliwy z oliwek
- 100 g łososia pieczonego
w folii
- 3 łyżki gotowanych ziemniaków
- 100 g sałaty doprawionej
oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
• Przekąska
- szklanka chudego zsiadłego
mleka
- szklanka owoców sezonowych
• Kolacja
- 150 g sałatki z pomidora
i cebuli z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny
- 40 g kaszy kuskus
- 2 plasterki szynki
DZIEŃ III
• Śniadanie
- kromka pumpernikla cienko posmarowana margaryną
- 2 plasterki żółtego sera
- 2 liście sałaty z pomidorem
• Drugie śniadanie
- kubeczek kefiru
• Obiad
- 250 g kapuśniaku gotowanego z włoszczyzną i piersią kurczaka
- 200g ryby po grecku z odrobiną oliwy
• Przekąska
- szklanka owoców sezonowych
• Kolacja
- 2 kromki chleba żytniego
razowego
- parówka drobiowa
- 100 g brokułów z wody

DZIEŃ IV
• Śniadanie
- filiżanka płatków kukurydzianych ze 175 g jogurtu naturalnego
- brzoskwinia
• Drugie śniadanie
- kromka żytniego chleba
razowego cienko posmarowana
margaryną
- plasterek polędwicy
- ogórek
• Obiad
- chłodnik z 200 g kefiru,
ogórka, botwiny, szczypiorku
i jaja
- 2 mandarynki
• Przekąska
- szklanka soku pomarańczowego
• Kolacja
- 250 g sałatki z tuńczyka,
papryki, kukurydzy i groszku
z puszki
- pół grahamki
DZIEŃ V
• Śniadanie
- kromka razowego chleba
żytniego, cienko posmarowanego margaryną i pastą rybną
(30 g wędzonej makreli i 80 g
chudego twarogu)
- 100 g surówki z pora i jabłka
• Drugie śniadanie
- mały banan
- szklanka odtłuszczonego
mleka
• Obiad
- 250 g leczo z piersi indyka,
czerwonej i zielonej papryki,
kabaczka, cebuli i pomidora
- 30 g brązowego ryżu
- szklanka soku owocowego
• Przekąska
- gruszka
• Kolacja
- pół grahamki cienko posmarowanej margaryną oraz 30 g pasztetu drobiowego
- 100 g fasolki szparagowej z wody

DZIEŃ VI
• Śniadanie
- 2 kromki chleba żytniego
razowego cienko posmarowanego margaryną
- 2 plasterki szynki z indyka
- 100 g sałatki z ogórka i szczypiorku
• Drugie śniadanie
- banan
- 175 g jogurtu naturalnego
• Obiad
- zupa koperkowa z dwoma
ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka
- 200 g czerwonej papryki
faszerowanej ryżem, przecierem pomidorowym i jajkiem
• Przekąska
- plaster arbuza
• Kolacja
- 200 g sałatki greckiej
(pomidor, sałata, ogórek, ser
feta, odrobina oliwy z oliwek),
- 2 kromki żytniego chleba
razowego
DZIEŃ VII
• Śniadanie
- 2 kromki pumpernikla
cienko posmarowane margaryną
- 60 g chudego twarożku ze
szczypiorkiem
- pomarańcza
• Drugie śniadanie
- pół grahamki z 20 g pasty
z kurczaka
- 10 rzodkiewek
• Obiad
- talerz zupy kalafiorowej na
włoszczyźnie i piersi z kurczaka
- 200 g polędwicy wołowej
z rusztu
- 30 g kaszy gryczanej
- 100g fasolki szparagowej
z wody
• Przekąska
- 150 g jogurtu
- szklanka owoców sezonowych
• Kolacja
- 250 g sałatki z bobu, jabłka,
czerwonej papryki, koperku,
doprawionej oliwą, sokiem
z cytryny i musztardą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!