W skrócie
W przepisie na makową gwiazdę najważniejsze jest ciasto drożdżowe, takie jak na tradycyjny, świąteczny makowiec. Powinno być dobrze wyrośnięte i cienko rozwałkowane, żeby dobrze się zwijało. Do mojej gwiazdy z maku użyłam gotowej masy makowej, ale jeśli wolisz, możesz przyrządzić ją samodzielnie z domowego przepisu lub podkręcić ulubionymi dodatkami. Zawijanie ciasta nie jest skomplikowane i dokładnie opisuję je w poniższym przepisie. Makowa gwiazda zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Warto przygotować ją na święta i zrobić wrażenie na rodzinie.
Gwiazda makowa - przepis na efektowne ciasto drożdżowe z makiem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 100 g cukru,
- 4 łyżki masła,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka esencji waniliowej.
Zobacz także: Banalnie prosty makowiec z jabłkami
Jak zrobić makową gwiazdę na święta?
- Przygotowałam rozczyn: świeże drożdże rozmieszałam z cukrem i ciepłym mlekiem. Dodałam mąkę, ponownie wymieszałam, przykryłam i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
- Do rozczynu dodałam żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki i jedno jajko.
- Wyrobiłam ręcznie ciasto. Powoli dodawałam przestudzone roztopione masło i ekstrakt waniliowy.
- Zostawiłam ciasto do wyrośnięcia.
- Podzieliłam ciasto na dwie równe części i rozwałkowałam na dwa okrągłe placki.
- Na jednym placku rozsmarowałam masę makową. Zostawiłam czysty brzeg.
- Na masie położyłam drugi placek i lekko docisnęłam dłońmi.
- Na samym środku ciasta lekko odcisnęłam brzeg szklanki. Chodzi o to, aby zaznaczyć koło. Ciasto nie powinno być przerwane.
- Zaczęłam krojenie ciasta od brzegu koła. Najpierw podzieliłam je nożem na cztery odcinki, potem na kolejne. Ostatecznie wychodzi 16 części.
- Wzięłam w obie dłonie dwie sąsiadujące części i wywinęłam je do wewnątrz (do siebie) jak spiralki. Tak samo postąpiłam z pozostałymi odcinkami ciasta aż powstała gwiazda.
- Gotową gwiazdę makową posmarowałam jajkiem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35 minut.
- Po upieczeniu drożdżową gwiazdę makową można posmarować lukrem.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?