Co dzisiaj macie na obiad? Nie mówcie, że nie będą to placki. 2 grudnia obowiązkowa jest co najmniej jedna porcja, wszak właśnie tego dnia przypada ich święto!
Dzień Placków - dzisiaj obowiązkowa porcja
Nie tylko pierogi, schabowy i bigos. Co jeszcze kochają Polacy? Placki ziemniaczane! Właśnie tak, to dzisiaj przypada ich święto. Obchodziliśmy je 13 listopada, ale że uwielbiamy je wszyscy, pod hasłem Dzień Placka, dziś 2 grudnia znów możemy celebrować ten przysmak bez specjalnego liczenia kalorii. Panowie preferują zazwyczaj wersję z gulaszem po węgiersku, z dodatkiem mięsa wołowego, wieprzowego, ogórków, papryki i gęstego, aromatycznego sosu. Jedni smażą je z dodatkiem cebuli, czosnku. Inni nie tolerują tych składników w plackowej masie. Panie na diecie fit jadają je z ziołami, kleksem jogurtu i szczypiorkiem. A dzieci? Wiadomo. Kto nie znałby najpopularniejszego i jednocześnie najprostszego sposobu podania tego dania, jeszcze gorące, posypane cukrem.
Placki ziemniaczane to wynalazek kuchni polskiej
Warto podkreślić, że jest to nasz rodzimy wynalazek. Placki ziemniaczane wywodzą się z polskiej kuchni chłopskiej. To smaczne, sycące, łatwe do przygotowania danie jest jednocześnie tanie i nie wymaga wielu składników. Dawniej zastępowało chleb, a pomysły na dodatek mięsnego czy warzywnego sosu lub tłustej okrasy to zdecydowanie wersje nie tylko późniejsze, ale i „bogatsze”. Pierwsze przepisy na potrawy z ich wykorzystaniem pojawiły się w XVII wieku w Stoczku Warmińskim. Wówczas placki ziemniaczane wykonywano z tartych ziemniaków, cebuli, mąki i jaj. Dodawano do nich jedynie sól i pieprz.
Placki ziemniaczane są dobrym źródłem witaminy C, współodpowiedzialnej za tworzenie kolagenu oraz witaminy B6, która pomaga w złagodzeniu stresu i napięcia. Za sprawą ziemniaków znajdziemy w nich także miedź, fosfor, żelazo i potas, zapewniający prawidłową pracę serca. Możliwość jedzenia ich w każdej wersji, czyli na słodko, na słono, z sosem i bez dodatków czyni je daniem uniwersalnym. Dodatkowo błyskawicznie można je przygotować. To pyszna, tania potrawa. Świetnie sprawdzi się jako element dania obiadowego, ale i podwieczorku lub kolacji. 2 grudnia w ich święto dopuszczalne są każde ilości i wszelkie kombinacje smakowe z plackiem ziemniaczanym w roli głównej. W jaki sposób Wy je przyrządzacie?
Nie przeocz
Musisz to wiedzieć
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?