MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dziś Beaujolais nouveau: Nadaje się do picia po sześciu tygodniach. Ale smaczne jest krótko

Martyna Dyszka
Trzeci czwartek listopada to dzień beaujolais nouveau. O beaujolais nouveau opowiada prof. Jan Malicki, dyrektor Biblioteki Śląskiej, od 1998 roku prezes Promnickiej Akademii Wina.

Czym jest beaujolais nouveau?
To święto młodego wina, które rozpoczyna się od zwołania sezonu polowań na beaujolais. Zawsze przypada ono na trzeci czwartek listopada. Młode wina najlepiej smakują z francuskimi pasztetami lub serami, a u nas z bułką i masłem czosnkowym. Ale to jest jedynie taka otoczka beaujolais. Młode wino uprawia się w dorzeczu Loary, między Mâcon a Lyonem. To specyficzne wino z jednej odmiany szczepu Gamay. Beaujolais z tego szczepu posiada specyficzny wachlarz aromatowy: od malin, poprzez truskawki, aż po śliwki. Jak co roku, zawsze jestem ciekaw, jaki smak będzie dominować.

Czym charakteryzuje się młode wino?
System fermentacji jest specjalnie przygotowywany, ponieważ przy beaujolais ważne jest to, by skórka gron nie była naruszona. Te młode wina niemal od początku można pić, bowiem mając już sześć tygodni nadają się do smakowania. Ale co ważne, najlepiej smakują tylko w pierwszych miesiącach - sprzedaje się je do 15 grudnia. Wino, które nie znajdzie nabywców do tego czasu, zostaje przelane i poddane normalnej fermentacji. Młode wino podaje się w temperaturze 13-17 stopni Celsjusza. Wtedy jest najbardziej smakowity trunek, jaki można sobie tylko wyobrazić. Choć znawcy mówią, że najlepsze roczniki to 1988 i 1989 rok. Ale muszę przyznać, że ja bym nie ryzykował, bo beaujolais po roku traci swój smak. A co dopiero po 10 latach.

Jaka jest historia beaujolais nouveau?
Wiąże się ona z wydarzeniem z 24 czerwca 1875 roku, kiedy to we Francji pojawiła się filoksera. Znaleziono wtedy na winoroślach drobne insekty. Całe połacie zostały zniszczone i niewiele brakowało, by nie było wina w całej Europie. Po tym, pamiętając o tej tragedii, zastosowano inny rodzaj szczepów. I tak mniej więcej od tego czasu zaczęto dbać o wino młode.

Kiedy w Polsce zaczęliśmy świętować beaujolais nouveau?
W momencie, kiedy szlachetne wina stały się modne, czyli mniej więcej 15-20 lat temu. Wtedy wina zaczęły zastępować na przyjęciach takie trunki jak koniaki, whisky czy też wódkę. Winiarze obchodzą to święto prawie od zawsze, a my dopiero od czasu, jak zaczęliśmy smakować wina z wyższej półki.


*Ruch Chorzów będzie miał nowy wspaniały stadion. ZOBACZ ZWYCIĘSKI PROJEKT
*Imprezy na Andrzejki 2013. Gdzie się bawić? ZOBACZ Klubowa Mapa Województwa Śląskiego
*Tramwaje Śląskie mają nowy tramwaj Twist ZDJĘCIA Z TESTÓW
*Mayday Poland 2013 w katowickim Spodku RELACJA + WIDEO + ZDJĘCIA

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!