Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal golonki: Golonka z hiszpańską kiełbasą i białą fasolą

Łukasz Klimaniec
fot. materiały prasowe
Jesień w Beskidach to czas, w którym golonka jest tematem przewodnim. To smakowite danie doczekało się swoich lokalnych świąt w wielu karczmach i festiwalu, jaki w Bielsku-Białej od 1995 roku odbywa się w hotelu Ibis Styles (dawny hotel Magura).

Co roku podczas tego wydarzenia sprzedaje się około 2,5 tys. sztuk golonek. Największe wzięcie mają zwykle nowe przepisy na danie z golonki. W tym roku goście mają okazję spróbować golonkę z białą fasolą i chorizo, czyli hiszpańską kiełbasą. Oto przepis:

Składniki:

Pięć golonek bez kości, łuskanych;

25 dag kiełbasy hiszpańskiej chorizo;

100 g fasoli suszonej;

1 cebula;

koncentrat pomidorowy 0,20;

rozmaryn świeży;

4 ząbki czosnku;

sól, pieprz;

kapusta włoska, 5 liści.

Sposób przyrządzania:

Zapeklowaną golonkę nacieramy solą oraz czosnkiem, a następnie na chwilkę odstawiamy. Kiełbasę chorizo podsmażamy z cebulką, dodajemy pulpę pomidorową, ugotowaną fasolę i to redukujemy. Wszystko to studzimy i wkładamy do ugotowanego liścia kapusty, zwijamy, nadziewamy golonkę i wiążemy sznureczkiem. Obsmażamy na smalcu, dodajemy warzywa, zalewamy wodą i pieczemy od półtorej do dwóch godzin w temperaturze 160 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!