Co roku podczas tego wydarzenia sprzedaje się około 2,5 tys. sztuk golonek. Największe wzięcie mają zwykle nowe przepisy na danie z golonki. W tym roku goście mają okazję spróbować golonkę z białą fasolą i chorizo, czyli hiszpańską kiełbasą. Oto przepis:
Składniki:
Pięć golonek bez kości, łuskanych;
25 dag kiełbasy hiszpańskiej chorizo;
100 g fasoli suszonej;
1 cebula;
koncentrat pomidorowy 0,20;
rozmaryn świeży;
4 ząbki czosnku;
sól, pieprz;
kapusta włoska, 5 liści.
Sposób przyrządzania:
Zapeklowaną golonkę nacieramy solą oraz czosnkiem, a następnie na chwilkę odstawiamy. Kiełbasę chorizo podsmażamy z cebulką, dodajemy pulpę pomidorową, ugotowaną fasolę i to redukujemy. Wszystko to studzimy i wkładamy do ugotowanego liścia kapusty, zwijamy, nadziewamy golonkę i wiążemy sznureczkiem. Obsmażamy na smalcu, dodajemy warzywa, zalewamy wodą i pieczemy od półtorej do dwóch godzin w temperaturze 160 stopni.
*Śląskie jest NAJ... Ciekawe, czy to wiecie ROZWIĄŻCIE QUIZ
*Tragedia w Częstochowie. Para 18-latków zginęła w wypadku
*25 lat więzienia dla Krakowiaka, a on stoi z kamienną twarzą ZDJĘCIA
*Równica bez schroniska? Niestety to koniec
*Zaginął Akadiusz Burak. Chłopaka szuka detektyw Rutkowski
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?