Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Smakowania Kwaśnicy 2014 w Żywcu rozpoczęty [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Jakub Marcjasz
Festiwal Smakowania Kwaśnicy 2014
Festiwal Smakowania Kwaśnicy 2014 Jakub Marcjasz
Festiwal Smakowania Kwaśnicy 2014: Od napełnienia wodą ogromnego gara i wzniecenia pod nim ognia w Żywcu rozpoczął się Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy. Impreza potrwa do niedzieli. W tym czasie na scenie wystąpią m.in. zespoły Weekend i Piersi.

Festiwal Smakowania Kwaśnicy 2014: - W tym roku ugotowanych zostanie 4 tys. litrów kwaśnicy. Do jej przygotowania potrzeba 2 tys. litrów wody, 800 kg mięsa, 500 kg kapusty i ziemniaków, 60 kg warzyw oraz kilkadziesiąt kilogramów przypraw - zdradza Barbara Czul, organizatorka imprezy.

W piątek odbyło się napełnianie rekordowego garnka źródlaną wodą oraz wzniecono ogień. W sobotę o godz. 14.00 dodane zostanie mięso, a potem kolejne składniki. Wielki finał gotowania kwaśnicy w niedzielę o godz. 13.00. Wówczas każdy będzie mógł spróbować góralskiej zupy.

Na turystów i mieszkańców, którzy przebywać będą w amfiteatrze Pod Grojcem czekać będą również atrakcje artystyczne. Podczas Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy wystąpią jeszcze m.in. zespoły Weekend (sobota 21.00) Piersi (niedziela 20.30).

Bilety w cenie 15 zł, dzieci do lat 10 - wstęp wolny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!