PolskaTimes.pl

Stwórz własną społeczność!

Serwis powstaje we współpracy z The Times

piątek 10 września 2010 r. imieniny obchodzą: Irma, Mikołaj, Łukasz

Dziennik Zachodni

Forum » Ustawienia Profilu

Aktualne dane

Zaloguj się

Zarejestruj się

Przypomnij hasło

Jezyki slaskie: SLUNSKI, SLONSKI, SLANSKI
ca1 Jesli ktos chce wprowadzic jeden jezyk slaski, to sie to nie przyjmie. Slask jest jedna kraina historyczna, ale nie jest panstwem i nikogo nie zmusi sie np.: do wersji j.slaskiego w wydaniu slabikorza - Pro Loquela Silesiana, ktora to wersja jest tak spolszczona, wlacznie z uzytym tam alfabetem. Podrugiej stronie stoi opolskie, gdzie jest najwiecej germanizmow i ta wrsja obecnie jest najbardzej popularna. Jedni pisza w slaskim alfabecie steuera. Wersja alfabetu w wydaniu Pro Loquela Silesiana (PLS) psana na tastaturze anglojezycznej ( bez dodatkow do slaskich liter), to prawie jezyk polski ( wersja gorolska). »

Dobrze prawi
Ślonzok No wreszcie kilka słó prawdy o RAŚ. Ksenofoby i prostaki. Zero poziomu. Brawo, Panie Witku. »

cepeliada
Carolus Godulla Co to ma w ogóle byc - slowo "gwarki". Ja rozumie "gwarek" (od Gewerk). Ale "gwarki" ??? »

Znałem tą dziewczynę
olek Znałem tą dziewczynę,zawsze była radosna i chętna do pomocy.Niestety dziś dostałem informację że zmarła z szpitalu.Nie potrafię zrozumieć tego i dalej nie wierzę że to prawda... »

jezyk ojczysty :)
Silo "I to nie byle jaki przekaz, bo ojczysty język został zastąpiony... gwarą! " Pani redaktor, a jaki jest ich jezyk ojczysty???? Bo może wlasnie ślaski to ich jez. ojczysty. »

145-lecie Katowic
das 145-lecie Katowic. To juz sukces, poniewaz jeszcze iles lat temu wydawalo sie, ze Katowice powstaly w 1922 r. Jesli jednak Katowice maja 145 lat, to czas najwyzszy pomyslec o pomnikach dla zalozycieli miasta. Mowie o pomnikach na wzor pomnika von Reden (chrabiego Redena) w Chorzowie, nie o tablicach, czy nazwach peryferyjnych ulic. Co to za kandydat na ESK - Europejska Stolice Kultury, jesli zapomina o swojej historii. Uszok jest niezlym prezydentem, ale przez lata zapominal o hirtorii miasta. Moze jesli wybory samorzadowe wygra kandydat PO Godlewski, to pomysli o w/w. »

Gorzelik to agent Niemiecki, który szykuje na rozbiory kraju!
jan28 Targowica, za broń i wystrzelać tych rasiowców! »

Copyright © Polskapresse Sp. z o.o.
Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.

Mapa serwisu | Dla prasy | Kontakt | O nas | Regulamin | Prywatność | Reklama | eGazety | Sklep internetowy