Nie to nie
MS (78.133.198.xxx)
21.10.11, 09:32
Nie to nie
MS (78.133.198.xxx)
21.10.11, 09:32
Nikt mi nie będzie dyktował czy mogę się dać spalić i czy rodzina ma prawo do mszy nad moimi prochami. To sprawa zbyt osobista, źeby księża mogli się mieszać. ksiądz ma pomóc przejść rodzinie przez ten trudny czas, a nie piętrzyć problemy.
Pogrzeb
Malwa (188.191.217.xxx)
21.10.11, 10:10
Pogrzeb
Malwa (188.191.217.xxx)
21.10.11, 10:10
Już teraz pogrzeb w Kościele kosztuje kilkaset złotych. Jak będzie podzielony na dwa etapy (przd kremacją i po kremacji) to z pewnością jego koszt wzrośnie. Czy o to chodzi księżom?
Za wszystko odpowiada przeciez...
Kosciol (93.220.18.xxx)
21.10.11, 10:39
Za wszystko odpowiada przeciez...
Kosciol (93.220.18.xxx)
21.10.11, 10:39
Taaak , za wszystkim stoi Kosciol , nawet to ze umieracie jest oczywiscie wina kosciola.Proponuje , zeby unikac zbednych kosztow i zwrocic sie do Palikota , przeciez ktos tego blazna wybral.On bedzie(juz jest) dla was Kosciolem i Bogiem w jednym , do niego idzcie ...on was pochowa za darmo !
Tylko tak dalej
chorzowianin (62.111.145.xxx)
21.10.11, 10:40
Tylko tak dalej
21.10.11, 10:40
Po śmierci Jana Pawła II polski episkopat powoli ale systematyczne wycofuje sie z tego co On wprowadził, lub na co zezwalał. Nie mamy teraz (poza nielicznymi wyjatkami) biskupów którzy nie boją się kontaktu z wiernymi. Najlepszym przykładem jest bp Dziwisz, ktory pare kroków do punktu gdzie sie głosuje przyjechał samochodem. Przypominam, że Kardynałowie Wojtyła i Macharski po krakowskim starym mieście poruszli się pieszo, spędzjąc dużo czasu na rozmowach z ludźmi. Tak więc mamy teraz sytuację, że kler swoje a wierni swoje. Ciekawe co sz tego wyjdzie.
Przesada
Albert F. (195.72.148.xxx)
21.10.11, 10:59
Przesada
Albert F. (195.72.148.xxx)
21.10.11, 10:59
A kogo jeszcze w Polsce obchodzą opinie biskupów?
Panie redaktorze, czy Pan z tym podtytułem ("Biskupi zafundowali nam moralny dylemat") nie przesadził?
pogrzeb nad urną
lili (83.3.102.xxx)
21.10.11, 11:00
pogrzeb nad urną
lili (83.3.102.xxx)
21.10.11, 11:00
jak to się ma do .."z prochu powstałeś, w proch się obrócisz" ? Ja nie chcę aby mnie jadły robaki. Myślę, że każdy ksiądz się zgodzi na pogrzebanie urny, wszystko będzie zależało od ceny. Już zostawili sobie sposób wyjścia, że rodzina daleko. No więc jak powiesz, że rodzina w Niemczech, dopłacisz w euro to i pochówek wg życzenia będzie.
JAk nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze...
Marcin (83.5.203.xxx)
21.10.11, 11:05
JAk nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze...
Marcin (83.5.203.xxx)
21.10.11, 11:05
1. Większość cmentarzy należy od Kościoła. Za miejsce na "normalny" grób parafie mogą zażądać więcej niż za maleńkie miejsce pod urnę. Nie wypada żądać tyle samo za 6 razy mniejsze miejsce.
2. Jeśli ktoś się uprze, to w 1 dzień będzie msza nad trumną, w 2 - pogrzeb z urną. Czyli ksiądz musi się fatygować 2 razy, a zatem i "co łaska" powinna być większa.
Chodzi o kasę! Jak zawsze! Kościołowi chodzi tylko i wyłącznie o kasę!
Yno kosciol im kasa biere, nie byndzie na yabcoka
Palikotomania (93.220.18.xxx)
21.10.11, 11:39
Yno kosciol im kasa biere, nie byndzie na yabcoka
Palikotomania (93.220.18.xxx)
21.10.11, 11:39
Jak widac po wpisach, to nie kosciolowi zalezy na kasie tylko wam... aby tonio taki pragliwy Slonzok, dupa dac se za kasa ogolic a wlosy nazot !
Kościół?
21.10.11, 12:20
Koścół to my, wszscy wierni. Biskupi to administracja. I jak każda administracja utrudnia życie wspólnocie.
Mnie obchodzą
LIK (78.133.198.xxx)
21.10.11, 12:55
Mnie obchodzą
LIK (78.133.198.xxx)
21.10.11, 12:55
Biskupi są namiestnikami Boga w Kościele i trzeba ich słuchać
"Wolno kremować" - piszecie
Mąż Ślonski (91.206.64.xxx)
21.10.11, 14:14
"Wolno kremować" - piszecie
Mąż Ślonski (91.206.64.xxx)
21.10.11, 14:14
Czyli moja stara możne się bez mojego zezwolenia kremować wieczorem, aż się klei do poduszki. Ja nie mam ochoty dotknąć się takiej wykremowanej oślizłej baby!
czarnych i purpuratych tłustych katabasów juz całkiem pogięło
grabasch (77.223.195.xxx)
21.10.11, 15:43
czarnych i purpuratych tłustych katabasów juz całkiem pogięło
grabasch (77.223.195.xxx)
21.10.11, 15:43
będzie więcej świeckich pogrzebów i tyle bo ludzie nie dadza z siebie robić idiotów przez sukienkowych pedofilów
kremacja
koroner (178.183.131.xxx)
21.10.11, 15:45
kremacja
koroner (178.183.131.xxx)
21.10.11, 15:45
mogom sie ta mszo "wszdzic,jo chca żeby po wszystkim ze mnie wycięli to co sie moze przydac ,a reszta do pieca.jak mnie nie pochowaja to synek bydzie mnie za szybom na półce trzimoł!!
Zmiana przepisów
Gliwiczanka (94.42.54.xxx)
21.10.11, 17:19
Zmiana przepisów
Gliwiczanka (94.42.54.xxx)
21.10.11, 17:19
Decyzję biskupów przyjęłam ze smutkiem i zdziwieniem. Czy wierność tradycji to wystarczający powód do zmiany przepisów w sytuacji, gdy wszystkie argumenty ekonomiczne i sanitarne przemawiają za kremacją? Komu to ma służyć? Na całym świecie odchodzi się od tradycyjnego pochówku. Na dodatek decyzja krzywdzi osoby niezamożne odbierając im prawo wyboru. Mam przykre wrażenie, że dla biskupów tradycja okazała się ważniejsza od zdrowego rozsądku i zwykłego ludzkiego współczucia.
kler
janek (87.160.115.xxx)
21.10.11, 19:37
kler
janek (87.160.115.xxx)
21.10.11, 19:37
do chorzowianina tak bp dziwisz przyjechal samochodem bo jest tak nazarty ze chodzic nie moze caly kler to bezbozna banda tylko dla siebie reszta w ich oczach to bydlo ktore placi
Podwójny zarobek
Jorg (77.253.41.xxx)
21.10.11, 19:49
Podwójny zarobek
Jorg (77.253.41.xxx)
21.10.11, 19:49
W tym jest ukryta chęć zysku kleru. Z mych wiadomości które posiadlem wiem że będzie druga oplata za pochówek prochów. Wniosek jest oczywisty - KK chce nas wrócić do " ciemnogrodu".
Pogrzeby
Hubert (2.214.133.xxx)
21.10.11, 19:51
Pogrzeby
Hubert (2.214.133.xxx)
21.10.11, 19:51
Jo by zaplocil farozykowi za moj pochowek cole piniondze co mom.
Ale termin platnosci po moim zmartwychstaniu.
Katolik
Furgol (77.253.41.xxx)
21.10.11, 19:58
Katolik
Furgol (77.253.41.xxx)
21.10.11, 19:58
Kożdy jedyn z nos katolików jest rozliczany przez BOGA. I to on decyduje kaj idymy zatym ksiądz może mi nadmuchać i niy robić mszy. BÓG mie rozliczy , niy ksiądz.
Szanowni polscy biskupowie!
rybniczanka (91.53.47.xxx)
21.10.11, 21:10
Szanowni polscy biskupowie!
rybniczanka (91.53.47.xxx)
21.10.11, 21:10
Z Waszych wypowiedzie wniosuje,ze
a/boicie sie o swoja wladze nad wiernym ludem
b/boicie sie o dochody,ktore dostajecie od wiernego ludu.
Jezeli jestescie otwarci i szczerzy,to nie opowiadajcie ludziom bajek,jak ciemnocie w sredniowieczu.Oto pare przykladow obyczajow poganskich,ktore przeja kosciol-
Wielkanoc-to swieto przejete z czasow poganskich-odrodzenie ziemi-wiosna praktykowane we wszystkich kulturach prechrzescijanskich,
Boze narodzenie-zwiazane z fenomenem najkrotszego dnia w roku-pozostalosc "poganska"
czczenie figorek "swietych"-pozostalosci porzymskie,pogreckie ,poegipskie.Co nazywacie "poganami"ludzi,ktorzy sie waszej "prawdzie "sprzeciwiaja,ktorzy stawiaja krytyczne pytania?To bardzo dla kleru niewygodne.
Jest jeden Bog-Wszechswiat,sila nadprzyrodzona,przeznaczenie-albo jak ktos to nazwie.Kosciol chrzescijanski zbudowany zostal na ruinach panstwa starozytnego Rzymu.Moze ludzie,ktorzy slepo wierza klerowi zajeli sie historia-moze zrozumia wtedy lepiej strukture i dzialalnosc organizacji ktora nazywa sie kosciol.pecunia no olet!/po polsku-pieniadze nie smierdza-jak stwierdzil rzymski cesarz/
Robienie kasy
Hubert (46.115.32.xxx)
21.10.11, 22:14
Robienie kasy
Hubert (46.115.32.xxx)
21.10.11, 22:14
Bardzo dobrze napisane szczegolnie te figurki ,biblia ZABRANIA !!! tego
Jak moze ci figura pomoc jak z reka nie moze poruszyc tak jest napisane w bibli cala religia katolicka to ponizanie BOGA
TYLKO JEDEN JEST SWIETY WASZ OJCIEC W NIEBIE
zadne JOsefy zadne marie zadne obrasy.!!!
Msza nad urną
Jerzy (89.72.151.xxx)
25.10.11, 19:08
Msza nad urną
Jerzy (89.72.151.xxx)
25.10.11, 19:08
może klechy maja układy z grabarzami, w tej sytuacji jak umrę rodzina będzie musiała kupić drewnianą trumnę do mszy, później zwykłą "kartonową" do kremacji, jak zwykle w tej sytuacji po dupie dostanie zwykły człowiek i tak dotknięty już nieszczęściem powiem klechy zawsze żyły jak politycy w swoim nierealnym świecie, pogrzeb czarnego jest na koszt państwa i wiernych więc stać go na drogą trumnę, ja chciałbym być skremowany, więc pozostaje mi tylko w ostatniej woli powiedzieć rodzinie, że mam w d... kościół i jego zasady. Sami sobie grób kopią i tak coraz mniej ludzi chodzi słuchać czarnych i ich jęczenia że za mało kasy na kościół się płaci. Jak przychodzą na kolędę i mówię że nie pracuję to i tak wciskają kartkę z deklaracja ile mogę im przekazać a ja mówię, że nic ...!!!!
sluchać
Jerzy (89.72.151.xxx)
25.10.11, 19:13
sluchać
Jerzy (89.72.151.xxx)
25.10.11, 19:13
to słuchać, płacz i płać a i tak robaki Cię zeżrą tak i mnie che, che che,
pogadać z Panem Bogiem
Jerzy (89.72.151.xxx)
25.10.11, 19:20
pogadać z Panem Bogiem
Jerzy (89.72.151.xxx)
25.10.11, 19:20
jak chcę sobie pogadać z Panem Bogiem mogę z góry usiąść na szczycie Babiej Góry bo to bliżej i bez pośrednictwa klechy mogę sobie uciąć pogawędkę z Panem Bogiem o problemach, czarni zawładnęli "kontaktami" z Niebem bo za to można od ludzi ściągać kasę i doją biednych wiernych, a Palikot na pewno nie będzie moim idolem, wiara jest moich prywatnym wręcz intymnym dobrem i kościelny ekshibicjonizm nie jest mi do niczego potrzebny. Lubie kameralny kontakt.
szok!!
zniesmaczona!!!!!!!!! (83.5.37.xxx)
05.11.11, 11:24
uważam,że takie przepisy kleru,to nic innego jak strach o kasę dla siebie!WSTYD!!!!!"Z prochu powstałeś i w proch się obrócisz".Czyż to nie mówi samo za siebie?Poza tym kremacja zmniejszyłaby ilość gruntów pod tradycyjne groby,mniejsze koszty dla rodziny osoby skremowanej,mniejsze koszty wystroju tradycyjnych grobów i mniej skażone,a raczej w ogóle nie skażone grunty.Oto logika kremacji ludzkich zwłok!Oczywiście nikogo nie wolno do tego zmuszać,ale nie powinno robić się problemów tym,których jest to ostatnia wola!!!!!
DURNOTO!!!!!
rozsądny (83.5.37.xxx)
05.11.11, 11:42
DURNOTO!!!!!
rozsądny (83.5.37.xxx)
05.11.11, 11:42
ty durniu "mnie obchodzą" - z dnia 21.10.11. godz.10:59:20 ,nikt ci nie zabrania normalnego pochówku!Niech cie robale wpi...alają!twoja sprawa!Płać klerowi ile i za co chcesz!Każdy ma prawo wyboru!Jest to kraj demokratyczny-czyż nie tak????Nie róbcie z ludzi ciemnoty!!Swiętojebliwi!!!lubią robic ludziom problemy i nażreć się nie mogą.Stale im mało!Niczego kler nie robi za darmo!!!!!Co uważaja się za Bogów??
Podwójna trumna
Luc (89.228.19.xxx)
16.12.11, 12:12
Podwójna trumna
Luc (89.228.19.xxx)
16.12.11, 12:12
Starcy i mędrcy Watykanu ciągle coś dodają, zabraniają, modyfikują, starają się być przy tym bardzo aktywni... jestem wierzącym w Boga, lecz nie trawię w żadnym wypadku pomysłów typu msza nad urną, czy nad trumną... Trzeba sobie w końcu powiedzieć, a może nawet zapytać, skąd wziąc pieniądze na trumnę do mszy i osobną trumnę do spopielenia? Co zrobić z trumną po mszy skoro prochy pochowane mają być w urnie? Do czego zmierza zakon czarnych?
PRAWDA O KREMATORIUM AURORA !!!
Dominika Szałek (83.238.224.xxx)
03.02.12, 21:12
PRAWDA O KREMATORIUM AURORA !!!
03.02.12, 21:12
negatywna
To ja napiszę prawdę o krematorium Aureola .Niech to wszyscy przeczytają i się dwa razy zastanowią jaką ostatnią drogę mogą niechcący zgotować najbliższej osobie. Wczoraj chowałam ukochaną Ciocię na cmentarzu w Gołonogu . Zdecydowaliśmy się z Tatą i bratem by pochówkiem zajął się -tak mi się wydawało "kameralny " Zakład Pogrzebowy o nazwie "Lotos" także mieszczący się w Gołonogu . O 12.00 umówiony pogrzeb , klepsydry rozwieszone , rodzina i bliscy poinformowani o terminie. O 11.50 wchodzimy do Kościoła z kwiatami,zajmujemy miejsca dla najbliższej rodziny , ludzie także zaczynają się schodzić tylko , że urny nie ma .W związku z tym , że byliśmy w kiepskim stanie nie zwróciliśmy na to uwagi .Czekamy .Ludzie marzną .Dochodzi godzina 12.30 .Zaczynamy się niecierpliwić .Ojciec wsiada w auto jedzie do Zakładu Pogrzebowego .My dalej czekamy .W końcu o 12.40 podchodzi do Nas jakiś mężczyzna mówiąc ,że jest z krematorium "Aurora " i że teraz uwaga " doszło do pomyłki i Cioci jeszcze nie skremowali ". To ja mu w szoku mówię :" zeby poszedł i powiedział ludziom , że pogrzebu nie będzie! " .Pan się ulotnił . Brat uzyskał informację , że " może się wyrobią na 14.00 . Proszę sobie to wyobrazić !!! Pogrzeb odbył się o 14.00 z " ciepłą " urną .Pojawił się ten sam uprzejmy Pan przed "drugim " pogrzebem Cioci oddając Tacie pieniądze za kremację i jednocześnie wręczając dokument potwierdzający kremację Cioci z wczorajszą datą !!!! Ciocia będąca najlepszym człowiekiem pod słońcem miała pogrzeb gorszy pewnie niż zbrodniarze hitlerowcy z połową ludzi , którzy przyszli na" pierwszy pogrzeb " , urną wstawianą do Kościoła na szybko o 14.03 i rozpoczętą mszą , w trakcie której wchodzili zdezorientowani ludzie .Jeżeli ktoś mi napiszę ,jak mi ktoś "zachwalający " napisze , że to nieprawda to podaję do siebie kontakt 791 311 610 to wszystko opowiem z detalami jak działa "biznes funeralny " w Dąbrowie na czele z tak promującym swoją działalność krematorium AURORA " !!! Za ostatnią posługę biorą się ludzie ,którym ewentualnie mogłabym powierzyć opróżnienie szamba i to i tak sprawdzając czy czegoś nie sknocili po drodze ! PS. Postaram się teraz z całych sił , żeby WINNI za to zostali pociągnięci do odpowiedzialności ". Świadków na szczęście całkiem sporo .Omijać krematorium "AURORA, bo ja nie wiem kogo prochy są w urnie !!!
PRAWDA O KREMATORIUM AURORA Z DĄBROWY GÓRNICZEJ !!!
04.02.12, 10:48
04.02.12, 10:48
To ja napiszę prawdę o krematorium Aurora .Niech to wszyscy przeczytają i się dwa razy zastanowią jaką ostatnią drogę mogą niechcący zgotować najbliższej osobie. 02.02.2012 R. chowałam ukochaną Ciocię na cmentarzu w Gołonogu . Zdecydowaliśmy się z Tatą i bratem by pochówkiem zajął się -tak mi się wydawało "kameralny " Zakład Pogrzebowy o nazwie "Lotos" także mieszczący się w Gołonogu . O 12.00 umówiony pogrzeb , klepsydry rozwieszone , rodzina i bliscy poinformowani o terminie. O 11.50 wchodzimy do Kościoła z kwiatami,zajmujemy miejsca dla najbliższej rodziny , ludzie także zaczynają się schodzić tylko , że urny nie ma .W związku z tym , że byliśmy w kiepskim stanie nie zwróciliśmy na to uwagi .Czekamy .Ludzie marzną .Dochodzi godzina 12.30 .Zaczynamy się niecierpliwić .Ojciec wsiada w auto jedzie do Zakładu Pogrzebowego .My dalej czekamy .W końcu o 12.40 podchodzi do Nas jakiś mężczyzna mówiąc ,że jest z krematorium "Aurora " i że teraz uwaga " doszło do pomyłki i Cioci jeszcze nie skremowali ". To ja mu w szoku mówię :" zeby poszedł i powiedział ludziom , że pogrzebu nie będzie! " .Pan się ulotnił . Brat uzyskał informację , że " może się wyrobią na 14.00 . Proszę sobie to wyobrazić !!! Pogrzeb odbył się o 14.00 z " ciepłą " urną .Pojawił się ten sam uprzejmy Pan przed "drugim " pogrzebem Cioci oddając Tacie pieniądze za kremację i jednocześnie wręczając dokument potwierdzający kremację Cioci z datą 01.02.2012 !!!! Ciocia będąca najlepszym człowiekiem pod słońcem miała pogrzeb gorszy pewnie niż zbrodniarze hitlerowcy z połową ludzi , którzy przyszli na" pierwszy pogrzeb " , urną wstawianą do Kościoła na szybko o 14.03 i rozpoczętą mszą , w trakcie której wchodzili zdezorientowani ludzie .Jeżeli ktoś mi "życzliwy " napisze że to nieprawda to podaję do siebie kontakt 791 311 610 to wszystko opowiem z detalami jak działa "biznes funeralny " w Dąbrowie na czele z tak promującym swoją działalność krematorium AURORA " !!! Za ostatnią posługę biorą się ludzie ,którym ewentualnie mogłabym powierzyć opróżnienie szamba i to tak sprawdzając czy czegoś nie sknocili po drodze ! PS. Postaram się teraz z całych sił , żeby winni za to zostali pociągnięci do odpowiedzialności ". Świadków na szczęście całkiem sporo .Omijać krematorium "AURORA " z Dabrowy Górniczej z daleka , bo ja nie wiem ,kogo prochy są w urnie !!!
04.02.12, 10:49
04.02.12, 10:49
To ja napiszę prawdę o krematorium Aurora .Niech to wszyscy przeczytają i się dwa razy zastanowią jaką ostatnią drogę mogą niechcący zgotować najbliższej osobie. 02.02.2012 r. chowałam ukochaną Ciocię na cmentarzu w Gołonogu . Zdecydowaliśmy się z Tatą i bratem by pochówkiem zajął się -tak mi się wydawało "kameralny " Zakład Pogrzebowy o nazwie "Lotos" także mieszczący się w Gołonogu . O 12.00 umówiony pogrzeb , klepsydry rozwieszone , rodzina i bliscy poinformowani o terminie. O 11.50 wchodzimy do Kościoła z kwiatami,zajmujemy miejsca dla najbliższej rodziny , ludzie także zaczynają się schodzić tylko , że urny nie ma .W związku z tym , że byliśmy w kiepskim stanie nie zwróciliśmy na to uwagi .Czekamy .Ludzie marzną .Dochodzi godzina 12.30 .Zaczynamy się niecierpliwić .Ojciec wsiada w auto jedzie do Zakładu Pogrzebowego .My dalej czekamy .W końcu o 12.40 podchodzi do Nas jakiś mężczyzna mówiąc ,że jest z krematorium "Aurora " i że teraz uwaga " doszło do pomyłki i Cioci jeszcze nie skremowali ". To ja mu w szoku mówię :" zeby poszedł i powiedział ludziom , że pogrzebu nie będzie! " .Pan się ulotnił . Brat uzyskał informację , że " może się wyrobią na 14.00 . Proszę sobie to wyobrazić !!! Pogrzeb odbył się o 14.00 z " ciepłą " urną .Pojawił się ten sam uprzejmy Pan przed "drugim " pogrzebem Cioci oddając Tacie pieniądze za kremację i jednocześnie wręczając dokument potwierdzający kremację Cioci z datą 01.02.2012 !!!! Ciocia będąca najlepszym człowiekiem pod słońcem miała pogrzeb gorszy pewnie niż zbrodniarze hitlerowcy z połową ludzi , którzy przyszli na" pierwszy pogrzeb " , urną wstawianą do Kościoła na szybko o 14.03 i rozpoczętą mszą , w trakcie której wchodzili zdezorientowani ludzie .Jeżeli ktoś mi "życzliwy " napisze że to nieprawda to podaję do siebie kontakt 791 311 610 to wszystko opowiem z detalami jak działa "biznes funeralny " w Dąbrowie na czele z tak promującym swoją działalność krematorium AURORA " !!! Za ostatnią posługę biorą się ludzie ,którym ewentualnie mogłabym powierzyć opróżnienie szamba i to tak sprawdzając czy czegoś nie sknocili po drodze ! PS. Postaram się teraz z całych sił , żeby winni za to zostali pociągnięci do odpowiedzialności ". Świadków na szczęście całkiem sporo .Omijać krematorium "AURORA " z Dabrowy Górniczej z daleka , bo ja nie wiem ,kogo prochy są w urnie !!! Dominika Szałek
05.02.12, 19:24
05.02.12, 19:24
To ja napiszę prawdę o krematorium Aurora .Niech to wszyscy przeczytają i się dwa razy zastanowią jaką ostatnią drogę mogą niechcący zgotować najbliższej osobie. 02.02.2012 r. chowałam ukochaną Ciocię na cmentarzu w Gołonogu . Zdecydowaliśmy się z Tatą i bratem by pochówkiem zajął się -tak mi się wydawało "kameralny " Zakład Pogrzebowy o nazwie "Lotos" także mieszczący się w Gołonogu . O 12.00 umówiony pogrzeb , klepsydry rozwieszone , rodzina i bliscy poinformowani o terminie. O 11.50 wchodzimy do Kościoła z kwiatami,zajmujemy miejsca dla najbliższej rodziny , ludzie także zaczynają się schodzić tylko , że urny nie ma .W związku z tym , że byliśmy w kiepskim stanie nie zwróciliśmy na to uwagi .Czekamy .Ludzie marzną .Dochodzi godzina 12.30 .Zaczynamy się niecierpliwić .Ojciec wsiada w auto jedzie do Zakładu Pogrzebowego .My dalej czekamy .W końcu o 12.40 podchodzi do Nas jakiś mężczyzna mówiąc ,że jest z krematorium "Aurora " i że teraz uwaga " doszło do pomyłki i Cioci jeszcze nie skremowali ". To ja mu w szoku mówię :" zeby poszedł i powiedział ludziom , że pogrzebu nie będzie! " .Pan się ulotnił . Brat uzyskał informację , że " może się wyrobią na 14.00 . Proszę sobie to wyobrazić !!! Pogrzeb odbył się o 14.00 z " ciepłą " urną .Pojawił się ten sam uprzejmy Pan przed "drugim " pogrzebem Cioci oddając Tacie pieniądze za kremację i jednocześnie wręczając dokument potwierdzający kremację Cioci z datą 01.02.2012 !!!! Ciocia będąca najlepszym człowiekiem pod słońcem miała pogrzeb gorszy pewnie niż zbrodniarze hitlerowcy z połową ludzi , którzy przyszli na" pierwszy pogrzeb " , urną wstawianą do Kościoła na szybko o 14.03 i rozpoczętą mszą , w trakcie której wchodzili zdezorientowani ludzie .Jeżeli ktoś mi "życzliwy " napisze że to nieprawda to podaję do siebie kontakt 791 311 610 to wszystko opowiem z detalami jak działa "biznes funeralny " w Dąbrowie na czele z tak promującym swoją działalność krematorium AURORA " !!! Za ostatnią posługę biorą się ludzie ,którym ewentualnie mogłabym powierzyć opróżnienie szamba i to tak sprawdzając czy czegoś nie wylali po drodze ! PS. Postaram się teraz z całych sił , żeby winni za to zostali pociągnięci do odpowiedzialności ". Świadków na szczęście całkiem sporo .Omijać krematorium "AURORA " z Dabrowy Górniczej z daleka , bo ja nie wiem ,kogo prochy są w urnie !!! Dominika Szałek