GRONO ŚLĄZAKÓW (83.15.254.xxx) 23.10.09, 10:35
Ważne jest przywrócenie prawa, która pozwoliłaby Ślązakom poczuć się panami
swego losu, odzyskać miejsce we współczesności? . Przed Plebiscytem ustalono warunki,których nie
dotrzymano.Rozdzielono Region,jak kołocz weselny,nie bacząc na ludzi,uzyskując
ogromne profity!!! Czas na spłacenie zobowiązań. Wielu z nas taki przekaz ma w
testamentach rodzicieli. Kluczem do społecznego spokoju jest pełna samorządność
Śląska( separacja w Unii Europejskiej-jaki byłby interes w tym?).Jest nas więcej rodowitych, niż mieszkańców LUXEMBURGA. A to,że rozsiani
po Europie i Świecie, nie przeszkadza a wręcz pomoże!!!BYLIŚMY, JESTEŚMY,
BĘDZIEMY-starsi pamiętają takie hasła wywieszane przez komunistów
-polonizatorów, w ZABRZU,GLIWICACH, BYTOMIU.Teraz to hasło przypominamy.Tylko
pod hasłem się podpisujemy:ŚLĄZACY.
Jezyki slaskie: SLUNSKI, SLONSKI, SLANSKI
ca1
Jesli ktos chce wprowadzic jeden jezyk slaski, to sie to nie przyjmie. Slask jest jedna kraina historyczna, ale nie jest panstwem i nikogo nie zmusi sie np.: do wersji j.slaskiego w wydaniu slabikorza - Pro Loquela Silesiana, ktora to wersja jest tak spolszczona, wlacznie z uzytym tam alfabetem.
Podrugiej stronie stoi opolskie, gdzie jest najwiecej germanizmow i ta wrsja obecnie jest najbardzej popularna. Jedni pisza w slaskim alfabecie steuera.
Wersja alfabetu w wydaniu Pro Loquela Silesiana (PLS) psana na tastaturze anglojezycznej ( bez dodatkow do slaskich liter), to prawie jezyk polski ( wersja gorolska). »
Dobrze prawi
Ślonzok
No wreszcie kilka słó prawdy o RAŚ. Ksenofoby i prostaki. Zero poziomu. Brawo, Panie Witku. »
cepeliada
Carolus Godulla
Co to ma w ogóle byc - slowo "gwarki".
Ja rozumie "gwarek" (od Gewerk). Ale "gwarki" ??? »
Znałem tą dziewczynę
olek
Znałem tą dziewczynę,zawsze była radosna i chętna do pomocy.Niestety dziś dostałem informację że zmarła z szpitalu.Nie potrafię zrozumieć tego i dalej nie wierzę że to prawda... »
jezyk ojczysty :)
Silo
"I to nie byle jaki przekaz, bo ojczysty język został zastąpiony... gwarą! "
Pani redaktor, a jaki jest ich jezyk ojczysty???? Bo może wlasnie ślaski to ich jez. ojczysty. »
145-lecie Katowic
das
145-lecie Katowic. To juz sukces, poniewaz jeszcze iles lat temu wydawalo sie, ze Katowice powstaly w 1922 r.
Jesli jednak Katowice maja 145 lat, to czas najwyzszy pomyslec o pomnikach dla zalozycieli miasta. Mowie o pomnikach na wzor pomnika von Reden (chrabiego Redena) w Chorzowie, nie o tablicach, czy nazwach peryferyjnych ulic.
Co to za kandydat na ESK - Europejska Stolice Kultury, jesli zapomina o swojej historii. Uszok jest niezlym prezydentem, ale przez lata zapominal o hirtorii miasta. Moze jesli wybory samorzadowe wygra kandydat PO Godlewski, to pomysli o w/w. »
Gorzelik to agent Niemiecki, który szykuje na rozbiory kraju!
jan28
Targowica, za broń i wystrzelać tych rasiowców! »
Mapa serwisu | Dla prasy | Kontakt | O nas | Regulamin | Prywatność | Reklama | eGazety | Sklep internetowy