Co i ile wolno
kunstler (89.73.34.xxx)
03.09.10, 22:28
Co i ile wolno
kunstler (89.73.34.xxx)
03.09.10, 22:28
Jak zwykle: celnie i do rzeczy. Nic dodać, nic ująć.
"bo przeszłość która jest niszczona wraca "
OBSERWATOR (83.15.254.xxx)
03.09.10, 22:59
OBSERWATOR (83.15.254.xxx)
03.09.10, 22:59
Cytaty..."niezależność to wolność, wolność to szczęście, a szczęścia nie warto odkładać na później"
"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery. Z niego wynika reszta.
George Orwell
"Tragedia Górnoślązaka polega na tym,że nie jest on ani Polakiem ani Niemcem, ale właśnie Górnoślązakiem,i że w każdym wypadku robi mu się krzywdę,gdy zalicza się go do Polski albo do Niemiec."
August Scholtis, pisarz
" My Górnoślązacy jesteśmy Górnoślązakami, a nie Polakami,bo Polak to nazwa powiązana do historycznego rozwoju społeczeństwa w państwie polskim, a myśmy Górnoślązacy
w tym rozwoju udziału nie brali".
Adam Napieralski (1861-1928), wydawca prasy polskojęzycznej
"Potępiam propagandę polską na Górnym Śląsku, bo z tej dzielnicy, oddzielonej na podstawie prawno-państwowej przez pięć czy sześć stuleci od Polski, a zatem w czasie, w którym uczucia narodowego w naszym zrozumieniu w ogóle nie było, rozbudzenie tego uczucia nie ma w dobie dzisiejszej żadnego usprawiedliwienia".
Florian Stablewski (1841-1906), arcybiskup, polski propagator narodowy w Wielkopolsce
"Stary Kartezjusz rzekł: "Cogito ergo sum"(myślę więc jestem). Więc aby być, trzeba myśleć aby być;czego życzę wszystkim Ślązakom"-OBSERWATOR
Powien krótko Śląsk to śląsk a nie Polska, Niiemcy czy inne zło
Yazid (83.30.217.xxx)
04.09.10, 14:25
Yazid (83.30.217.xxx)
"Bo Ślązak ma prawo chodzić w żółtych portkach, jeść rolady z kluskami, pielęgnować swoich starzyków, śpiewać "Pyk pyk z fajeczki" i hodować gołębie. Może jeszcze sobie kupić indiański pióropusz i zamknąć się z w rezerwacie." Do tego trzeba dodać że ma prawo zapier*dalać na całą zas*raną Polskę, żeby Warszawie żyło się dostatnie.... TO JEST CHORE!
My domagamy się autonomii na wzór Katalonii, Szkocji, czy Andaluzji. Żeby nasze podatki szły na nasze wydatki!
Ale wszystkim w Polsce się to nie podoba, bo skończy się wyrywanie od nas naszych pieniędzy.
A tak na marginesie mam pytanie: Kiedy śląskie miasta były najpiękniejszymi i jednymi z najbogatszych w Europie? W IIRP gdy mieliśmy autonomię.
Ślonzoku chces swego dobra oddej głos na RAŚ
kult tradycji
dennis (93.96.219.xxx)
kult tradycji
dennis (93.96.219.xxx)
kultywowanie tradycji... dla mnie to znaczy jedno. darzenie do nielegalnie zniesionej autonomi, do samostanowienia regionu i wolnosci na slasku !
Yazid (83.30.217.xxx)
04.09.10, 14:26
Yazid (83.30.217.xxx)
04.09.10, 14:26
"Bo Ślązak ma prawo chodzić w żółtych portkach, jeść rolady z kluskami, pielęgnować swoich starzyków, śpiewać "Pyk pyk z fajeczki" i hodować gołębie. Może jeszcze sobie kupić indiański pióropusz i zamknąć się z w rezerwacie." Do tego trzeba dodać że ma prawo zapier*dalać na całą zas*raną Polskę, żeby Warszawie żyło się dostatnie.... TO JEST CHORE!
My domagamy się autonomii na wzór Katalonii, Szkocji, czy Andaluzji. Żeby nasze podatki szły na nasze wydatki!
Ale wszystkim w Polsce się to nie podoba, bo skończy się wyrywanie od nas naszych pieniędzy.
A tak na marginesie mam pytanie: Kiedy śląskie miasta były najpiękniejszymi i jednymi z najbogatszych w Europie? W IIRP gdy mieliśmy autonomię.
Ślonzoku chces swego dobra oddej głos na RAŚ
Ślązak może tyle ile każdy
Paweł (77.253.251.xxx)
06.09.10, 08:53
Ślązak może tyle ile każdy
Paweł (77.253.251.xxx)
06.09.10, 08:53
... przecież widać, nie trzeba byc mocarzem intelektualnym, by dostrzec, że Ślązacy mogą wszytsko, byle się wcześniej określili jednoznacznie w "kolorze" kraju, najlepiej jednego z trzech, w którym akurat żyją ... jeśli nie, to zostaje ... pyk, pyk z fajeczki i na fiśli gołąbeczki ...
OPOWIEŚĆ WIGILIJNA
Karlik Dieckens (77.254.6.xxx)
06.09.10, 11:34
Odwiedził pewną Panią w wigilijny wieczór, w jej mieszkaniu Gość. Pani go wpuściła, bo miała gest, serce i po prostu, po ludzku żal jej Gościa było. On poczuł się dobrze, podjadł sobie, popił, z czasem wypasł się znacznie i ... zamiast kulturalnie korzystać z niekończącej się gościny zaczął się awanturować, szarogęsić, a Panią zamknął w końcu w komórce i wypuszczał na chwilę tylko wtedy, gdy był głodny, brakowało czystych naczyń, a w bałaganie nie mógł się już ruszyć, jednocześnie twierdząc: „jakże nam razem dobrze w tym udanym związku moja ty Gołąbeczko ... ”
"Separatystyczne wywody"
Silesan (83.29.46.xxx)
06.09.10, 14:03
"Separatystyczne wywody"
Silesan (83.29.46.xxx)
06.09.10, 14:03
Nawet w Biblii zawarte są słowa, żeby nie rozmawiać z głupcami, dlatego dziwię się w ogóle reagowaniu na "wypociny" Pana Naturskiego. Tego typu wywody lepiej pozostawić samym sobie, bo same w sobie świadczą o autorze, a jak wcześniej pisałem, dyskusji z głupcami lepiej omijać. Jak głośno tego pokroju "krzykacze" nie straszyli by Polski złymi Ślązakami, i tak z roku na rok idea federalizacji Polski cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Dlatego róbmy dalej swoje, a obrzucanie błotem, pozostawmy ludziom do tego się nadającym. Pozdrawiam.
Może to strach w PiS ?
R00jber:D (83.29.46.xxx)
06.09.10, 14:22
Może to strach w PiS ?
R00jber:D (83.29.46.xxx)
06.09.10, 14:22
PiS Naturskigo mo ino takigo cufa ze te wojewodztwo ze Slaskiym mo malo wspolnego. W kozdym wiynkszym slaskim miescie na RAŚ welowało ponad 5% w ostatnich wyborach, siyngajac nojczynscij 7-8%, i 11% w Rybniku. Jakby dodali glosy ze wsi, to PiS by poradzioł być jeszcze za RAŚym. Moze stad tyn strach w PiSie ?.
@Silesan
joker (77.114.98.xxx)
06.09.10, 14:54
@Silesan
joker (77.114.98.xxx)
06.09.10, 14:54
Niestety, specyfika naszej demokracji wymusza reakcję na wypociny różnych Naturskich. Ludzi na każdym kroku epatuje się rozmaitymi teoriami spiskowymi, wmawia się, że ktoś chce ich oszukać a Polskę rozebrać na części. Gdyby to były głosy odosobnione, nie byłoby problemu. Ale takie pisowskie myślenie jest wszechobecne i niezorientowani gotowi jeszcze pomyśleć, że świat faktycznie jest taki, jaki uroił się prezesowi Kaczyńskiemu.
@Paweł: a jeżeli...
njoy (86.1.207.xxx)
07.09.10, 01:04
@Paweł: a jeżeli...
njoy (86.1.207.xxx)
07.09.10, 01:04
...nie mam ochoty określać się w kolorze żadnego z tych krajów? Jeżeli nie chcę o sobie mówić „Polak”, „Niemiec”, „Czech”, tylko po prostu Ślązak?
jak to co ...
Paweł (77.253.181.xxx)
07.09.10, 09:58
jak to co ...
Paweł (77.253.181.xxx)
07.09.10, 09:58
Jak to co?, ... spytaj Naturskiego, on Ci prawdę powie, spytaj Naturskiego, on ci wskaze drogę ...
heraldyka Śląska
pieroński hanys (93.176.207.xxx)
07.09.10, 20:16
Śląsk ma swoje flagi i herby.
Uproszczonym herbem całego Śląska jest czarny orzeł na złotym(żółtym) tle - jest to obecny herb woj. dolnośląskiego.
Herb Górnego Śląska to złoty/żółty orzeł na niebieskim/błękitnym tle.
Podobnie flagi: biało-złota dla całego Śląska i złoto-błękitna dla Górnego Śląska.
Herb i flaga całego Śląska bywa dyskusyjna, ale zostały ogólnie przyjęte, zatem nic nie stoi na przeszkodzie, by je stosować.
Śląsk ma swoją osobistą historię i kulturę. Ślązacy nie muszą się odnosić do innych tradycji, by mówić: jestem Ślązakiem, jestem dumny z historii i kultury mojego kraju/regionu.
Dlo tych ze urojyńooma cośik extra mooma?!
Felczer z Zwangsjacke. (83.15.163.xxx)
09.09.10, 11:44
Cytat:
Niestety, specyfika naszej demokracji wymusza reakcję na wypociny różnych Naturskich. Ludzi na każdym kroku epatuje się rozmaitymi teoriami spiskowymi, wmawia się, że ktoś chce ich oszukać a Polskę rozebrać na części. Gdyby to były głosy odosobnione, nie byłoby problemu. Ale takie pisowskie myślenie jest wszechobecne i niezorientowani gotowi jeszcze pomyśleć, że świat faktycznie jest taki, jaki uroił się prezesowi Kaczyńskiemu.
Rybńik a Toszek!