Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Fox: Smak modrej kapusty poznałam u innych

Marta Fox
Karina Trojok
Moja mama pochodziła ze Wschodu, więc potrawy kuchni śląskiej podejrzała u sąsiadów. Dobrze pamiętam zapach śląskiego żuru, którego nie można pomylić ze zwykłym żurkiem. Ten śląski był gęsty i pachnący czosnkiem. Osobno podawano tłuczone ziemniaki, a od święta mama dawała do zupy kawałek kiełbasy w całości.

Do chleba często jadłam pastę śledziowo-jajeczną. Niedzielny obiad kojarzy mi się, tak samo jak wszystkim, ze śląskimi kluskami z dziurką, wołową roladą i modrą kapustą. Jednak moja mama nie umiała dobrze przyprawić kapusty, a jej prawdziwy smak poznałam u innych ludzi na obiadach.

W niedzielę rano budził mnie zapach ciasta drożdżowego z kruszonką, które piekł dzień wcześniej piekarz. Rano piliśmy wywar z łusek kakaowych z mlekiem i cukrem.

Teraz jestem wierna tradycji, jednak rzadko gotuję. Wolę kuchnię śródziemnomorską, z makaronami i sosami śmietanowymi. Smak kuchni śląskiej kojarzy mi się z rodzinną atmosferą. AR


*Tauron Nowa Muzyka ZNAJDŹ SIĘ NA ZDJĘCIACH
*Beerfest 2012 zakończony ZOBACZ ZDJĘCIA
*KONKURS FOTOLATO 2012: Przyślij zdjęcia, zgarnij nagrody!

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!