Otwarta 3 grudnia 2019 r. piernikowa makieta zdobywa serca tysiąca odwiedzających. Zbudowane z ponad tony korzennego ciasta Miasto z Piernika, ogromne budowle, piernikowe chatki i dwa jeżdżące czekoladowe pociągi urzekają swoim wyglądem i zapachem zwiedzających w każdym wieku. W związku z tym twórcy wystawy postanowili przedłużyć ją do końca lutego 2020 r.
Zainteresowanie Miastem z Piernika przerosło nasze oczekiwania. Początkowo planowaliśmy zamknąć wystawę 6 stycznia, ale liczba odwiedzających i ilość zapytań o jej dostępność skłoniła nas, aby ten czas wydłużyć do 29 lutego - mówi pomysłodawca makiety Jakub Paczyński
W samym grudniu Kolejkowo odwiedziło 18 tysięcy turystów. - Największe zainteresowanie zaobserwowaliśmy między 26 a 31 grudnia - wówczas dziennie odwiedzało nas ok 1600 osób w ciągu jednego dnia. W czasie świąt także byliśmy otwarci w standardowych godzinach - relacjonuje Katarzyna Pruś, koordynator ds. marketingu Kolejkowa.
W weekendy w Kolejkowie jest najbardziej tłoczno. - W grudniu sprzedaliśmy ok 1200-1400 pojedynczych biletów w soboty, a w niedziele 1200-1700. Rekordowym dniem pod względem odwiedzin był 28 grudnia - w ten poświąteczny dzień zawitały do nas aż 2043 osoby - podaje Katarzyna Pruś.
Kolejkowo
Centrum Handlowe Europa Centralna (ul. Pszczyńska 315) w Gliwicach.
Czynne jest 365 dni w roku, w godzinach 10-18, także we wszystkie niedziele i święta.
Bilet wstępu kosztuje 19 zł – normalny i 15 zł – ulgowy (ulga dotyczy dzieci od 3 do 18 lat, studentów, emerytów, rencistów, osób niepełnosprawnych). Dzieci w wieku do 3 lat zwiedzają makietę bezpłatnie.
Promocja - z paragonem z Kolejkowa 10 proc. zniżki na wystawę dinozaurów z Zatorlandu w Europie Centralnej
Tona piernika poszła na to miasto
Oryginalne miasto pochłonęło mnóstwo pracy i składników potrzebnych do wypieku oraz ozdoby piernikowej infrastruktury. Aby wypełnić miasto prawie 300 chatkami, ogromną warowną twierdzą, zamkiem, ruchomym młynem, 2 pociągami i licznymi piernikowymi ludzikami, zwierzątkami i choinkami jego twórcy pracowali ponad pół roku. Zużyli 105 kilogramów miodu i 32 kilogramy korzennych przypraw. 1100 kilogramów świątecznego wypieku modelarze ozdobili litrami lukru, do którego wykorzystali 308 jaj, 150 cytryn i 36 kilogramów cukru pudru.
Nie przegapcie
Oryginalna wystawa wzbudza zachwyt wśród odwiedzających. Pomysł i wykonanie spodobał się tak bardzo, że o kolejkowym mieście z piernika wspomniały liczne ogólnopolskie media, a materiał telewizyjny wyświetliło już ponad 200 stacji TV m.in. w Tajlandii, USA, Arabii Saudyjskiej.
Zobaczcie koniecznie
Rozwiąż quiz. Dasz radę
Bądź na bieżąco i obserwuj
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?