Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Hanke: Ciągle uwielbiam kluski śląskie i rolady

Krzysztof Hanke
Marzena Bugała
Z mojego dzieciństwa śląskie smaki pamiętam doskonale. W tygodniu wstawałem bardzo wcześnie rano do szkoły, więc w niedzielę budziłem się później. Akurat wtedy, gdy moja mama przyprawiała modrą kapustę. W całym domu unosił się cudowny zapach niedzielnego obiadu, który uwielbiałem.

Najbardziej pamiętam właśnie te rodzinne, niedzielne obiady. Prawdziwa śląska rolada z mięsa wołowego, śląskie kluski, no i ta modra kapusta.

Do tej pory jestem wierny tradycyjnej kuchni. Smaki mi się nie zmieniły i nie zmienią. Dalej uwielbiam kluski śląskie, rolady i modrą kapustę. Nie mogę także zapomnieć smaku prawdziwego, pachnącego śląskiego żuru.

Niestety, gdy jestem w trasie z kabaretem nie mam możliwości zjedzenia prawdziwie śląskiego obiadu. Żywię się w restauracjach, które nie mogą równać się ze smakiem domowego jedzenia.

Jednak, gdy czasami najdzie mnie ochota na śląski obiad, to staram się zajrzeć do dobrej restauracji i zamówić kluski śląskie i roladę. Niestety, nie zdarza mi się to zbyt często. AR


*Tauron Nowa Muzyka ZNAJDŹ SIĘ NA ZDJĘCIACH
*Beerfest 2012 zakończony ZOBACZ ZDJĘCIA
*KONKURS FOTOLATO 2012: Przyślij zdjęcia, zgarnij nagrody!

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!