W Częstochowie otwarto nowoczesną fabrykę mrożonej żywności polsko-japońskiej spółki Ajinomoto Jawo. Japoński partner zainwestował 8 mln zł w linię do produkcji pierogów gyoza na rynek europejski. To popularne w Japonii danie z cienkiego ciasta nadziewanego farszem mięsno-warzywnym, mięsnym lub z ryb i owoców morza.
Obecnie fabryka zatrudnia 30 osób. Od lipca zatrudnienie wzrośnie do 60. Ajinomoto Frozen Foods jest jednym z największych koncernów branży żywnościowej na świecie.
- Najpierw produkowaliśmy pierogi w Tajlandii. Chcieliśmy jednak trafić na rynek europejski, dlatego szukaliśmy tutaj firmy. Wybraliśmy Jawo, bo to lider na rynku lokalnym w produkcji pierogów. Za tą firmą przemawiał również fakt, że stosuje podobne składniki i prowadzona jest w niej bardzo wysoka kontrola jakości - twierdzi Satoshi Hibi, prezes Ajinomoto Jawo.
ZOBACZ TAKŻE:
Japońskie pierogi z Częstochowy podbiją Europę [ZDJĘCIA]
Jawo istnieje od 1992 roku. To częstochowska firma rodzinna. Produkuje m.in. pierogi, knedle, naleśniki. Szybko rozwijający się rynek japońskiej żywności sprawił, że firmy postanowiły otworzyć wspólny biznes. W październiku 2014 roku zawiązano spółkę, której nadano nazwę Ajinomoto Jawo Sp. z o.o. Nowa fabryka działa w hali przy ul. Bór.
-Będziemy dążyć do szybkiego osiągnięcia sprzedaży na poziomie czterech miliardów jenów. Dzięki uruchomieniu zakładu w Częstochowie zwiększymy produkcję mrożonej gyozy z dotychczasowych 300 ton do 1500 ton rocznie - zapewnia Satoshi Hibi. - W przyszłości chcemy też sprawdzić, czy polskie pierogi mają szansę na rynku japońskim.
Ajinomoto Frozen Foods traktuje tę fabrykę również jako bazę do poszerzania asortymentu mrożonek dla Europy, dlatego stworzyło w niej sekcję rozwoju produktów, której zadaniem będzie szybkie odpowiadanie na preferencje smakowe europejskich konsumentów.
Renata Kasprzycka, wiceprezes Ajinomoto Jawo, liczy na to, że w przyszłości fabryka będzie produkować również inne japońskie mrożonki.
- Mamy dużo większy potencjał i miejsca. Liczę, że trend popularności japońskiej żywności w Europie rozwinie się na tyle, byśmy mogli wprowadzać kolejne produkty - mówi Kasprzycka.
W zakładzie produkowane są na razie trzy rodzaje pierogów: gyoza z nadzieniem drobiowo-warzywnym, gyoza z mięsem wieprzowym i gyoza z jabłkami.
- Większość surowców do produkcji gyoza pochodzi z Polski - mówi Magdalena Czerwińska, członek zarządu Ajinomoto Jawo. - Z Japonii sprowadzamy unikalne przyprawy w postaci oleju sezamowego, sosu sojowego i orientalnego.
*Czy krematorium bezcześciło zwłoki? W Zabrzu wrze. Ludzie chcą wyjaśnień
*Strzelanina w Kuźni Raciborskiej. Nie żyje rodzina policjant, policjantka i ich dziecko
*Zielony jęczmień na odchudzanie? Rewelacyjna dieta na wiosnę, która działa
*Wybory prezydenckie 2015: Oto kandydaci na prezydenta RP
*Śląsk Plus - pierwsza rejestracja za darmo. Zobacz nowy interaktywny tygodnik o Śląsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?