Czy koronawirusem można się zakazić przez jedzenie?
Czy koronawirus może się przenosić przez żywność? Główny Inspektor Sanitarny rozwiewa w tej kwestii wszelkie wątpliwości.
Koronawirus, a żywność
Zgodnie z oficjalnym stanowiskiem Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) z 9 marca – nie ma dowodów, które potwierdzają, że koronawirus może się przenosić przez żywność. EFSA wyjaśnia odnosząc się do dotychczasowych doświadczeń z wirusami takimi jak SARS i MERS, że jest to bardzo mało prawdopodobne, żeby człowiek zaraził się wirusem SARS COV-2 poprzez żywność. Oczywiście mimo to, bardzo ważne jest zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa przy kontakcie z żywnością.
Jak przenosi się wirus SARS COV-2?
Do zakażenia koronawirusem może dość w sposób bezpośredni, czyli poprzez kontakt z wydzielinami osoby zakażonej SARS COV-2 np. drogą kropelkową, lub kał czy mocz. Koronawirus może przenosić się również drogą pośrednią, czyli np. Poprzez kontakt z powierzchniami, gdzie znajdują się wydzieliny osoby zakażonej (tymi wydzielinami może być kichanie lub kaszel).
GIS wyjaśnia również, że wirus SARS COV-2 może przetrwać na powierzchniach nawet kilka godzin, jednak można się go skutecznie pozbyć używając środków dezynfekujących, które stosujemy na co dzień w domach.
Jak koronawirus ma się do obróbki termicznej żywności?
Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60stC przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2.
Czy można jeść na ulicy?
Aktualnie obowiązuje nakaz zasłaniania twarzy i dotyczy on każdej osoby, która znajduje się w przestrzeni publicznej. Jednak, jak podaje GIS, ten nakaz nie zawiera odstępstw dotyczących jedzenia w miejscach, gdzie obowiązuje nakaz noszenia masek. Trzeba pamiętać, że wirus SARS-CoV-2 przenosi się z człowieka na człowieka drogą kropelkową, więc jedzenie powinniśmy spożywać w domach.
Jak powinno się postępować z posiłkami dostarczanymi z restauracji lub zakupionymi „na wynos”?
Najlepsze co możemy zrobić, to zjeść zamówiony posiłek zaraz po dostarczeniu. GIS nie zaleca przechowywania takich posiłków.
Jeśli decydujemy się na przechowanie dań gotowych (zupy, pizza, dania mięsne, ziemniaki etc.) – pamiętajmy o właściwych warunkach chłodniczych (lodówka- poniżej 5C). Nie należy przechowywać dania dłużej niż 24h. Nigdy nie przechowujmy resztek posiłków, które jedliśmy.
Pamiętajmy również, że jeśli chcemy przygotować posiłki takie jak np. zupy, to należy je doprowadzić do wrzenia tak, żeby zyskać pewność, że mamy temperaturę 70°C. Inne dania również powinno się podgrzewać do temperatury powyżej 70° C.
Jak prawidłowo założyć i zdjąć maseczkę?
Warto pamiętać o tym, że maseczka, chustka czy szalik powinny nam zasłaniać zarówno usta, jak i nos!
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?