Spis treści
Gwara śląska. Hanysy nie gęsi, swój język mają
Śląska gwara to zbiór dialektów używanych głównie na terenie Górnego Śląska, charakteryzujących się specyficzną wymową i słownictwem. Jest to mieszanka języka polskiego, niemieckiego i czeskiego, co wynika z burzliwej historii regionu.
15 "najsmaczniejszych" słów w gwarze śląskiej. Tak zadecydowali internauci:
W śląskiej gwarze często używa się specyficznych zwrotów i wyrażeń, które dla osób spoza regionu mogą być trudne do zrozumienia. Gwara śląska jest ważnym elementem kultury i tożsamości Ślązaków, a także atrakcyjnym tematem dla lingwistów i badaczy języka.
W spisie powszechnym Głównego Urzędu Statystycznego z 2021 roku aż 457,9 tys. osób zadeklarowało, że używa języka śląskiego. 53,3 tys. osób zadeklarowało, że to ich jedyny język, jakiego używają na co dzień.
Rolada, kluski i modra kapusta, czyli sprawdzony przepis na kuchnię śląską
Kuchnia śląska jest bogata i sycąca, charakteryzuje się dużą ilością mięsa, ziemniaków i kapusty. Wiele dań przygotowywanych jest na bazie tradycyjnych receptur, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Te tajne przepisy sprawiają, że nasze regionalne dania cieszą się popularnością w całej Polsce.
Na Śląsku od zawsze najważniejszym z posiłków był obiad, który składał się z dwóch dań. Na stole nie mogło zabraknąć zupy, gotowano grochówkę, kartoflankę albo kapuśniak z żeberkami, oraz drugiego dania.
Tradycyjnym "ślonskim łobiodem", który słynny jest po dziś dzień, była rolada, najczęściej wołowa, z wkładką z boczku lub kiełbasy, musztardy, cebuli i ogórka kiszonego, surówka z modrej kapusty oraz kluski śląskie (tak zwane gumiklejzy) polane mięsnym sosem.
Składniki ślonskiego łobiodu:
- kluski śląskie – okrągłe kluski z dziurką, przygotowane z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków z dodatkiem mąki,
- rolada wołowa – zwinięte płaty mięsa wołowego doprawione musztardą, z plastrami boczku lub kiełbasy, cebuli oraz ogórków kiszonych wewnątrz,
- modra kapusta – poszatkowana czerwona kapusta, ugotowana i doprawiona boczkiem lub cebulą, można też utrzeć do niej jabłko,
- kompot owocowy – domowy napój gotowany, przyrządzany z sezonowych owoców, najczęściej jabłek, śliwek lub truskawek,
- szpajza – deser, do którego przygotowania niezbędne są jajka kurze, ma konsystencję musu przez co przypomina kogel-mogel.
Wybraliście! Poznajcie 15 "najsmaczniejszych" śląskich słów
Internauci ze Śląska są niezawodni. Starym zwyczajem, zapytaliśmy mieszkańców województwa, które śląskie słowa, ich zdaniem, są "najsmaczniejsze" i zdecydowanie zasługują na wyróżnienie na tle innych. Oczywiście, nawiązujemy tu do śląskich potraw!
Wśród kilkudziesięciu propozycji najczęściej przewijało się jednak piętnaście słów, które dziś Wam zaprezentujemy w formie fotografii, zebranych w galerię.
Koniecznie poinformujcie nas o Waszej opinii. Czy któreś ze śląskich słów zasługuje na dodanie do listy najsmaczniejszych? A może znacie takie, które absolutnie nie powinny się na niej znaleźć? Jesteśmy ciekawi, co o tym sądzicie!
Nie przeocz
- To miasto w Śląskiem ponad 15 lat temu wyglądało zupełnie inaczej
- Jak oszukują nas markety? Poznajcie nieczyste zagrania sklepów. Będziecie w szoku!
- W tych śląskich miastach na nowotwory umiera najwięcej pacjentów. Dane przerażają!
- Zabytkowy wagon 102N niszczeje w zajezdni w Chorzowie Batorym. Czy można go uratować?
Musisz to wiedzieć
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?