Zawijasy z boczku i daktyli: składniki - surowe plastry boczku wędzonego, daktyle i wykałaczki, oliwa, papryka i chilli. To portugalska wersja śliwki z boczkiem. Przyrządza się ją podobnie. Boczek smarujemy oliwą, posypujemy papryką czerwoną słodką i chilli. Owijamy plastrami daktyle, spinamy wykałaczkami. Smażymy na patelni lub grillu. Doskonałe do piwa.
Sałatka śledziowa: składniki - 3 śledzie, 3 szklanki gotowanych ziemniaków (skrojone w kostkę), 2,5 szklanki gotowanej i pokrojonej cielęciny, 1 duży zielony ogórek, 2 deserowe jabłka, 3 średniej wielkości czerwone buraczki i 2 średnie marchewki (ugotowane i pokrojone), cebula, 3 jajka na twardo, szklanka gęstej śmietany (30 proc.), pieprz, sól. Śledzie namoczyć na noc. Następnie ugotować i pokroić mięso i warzywa. Składniki wymieszać. Udekorować jabłkami i zielonym ogórkiem.
*Euro 2012 w DZ: eksperci typują wyniki meczów, wywiady z gwiazdami, strefa kibica
*Nowy podział Śląska: koniec woj. opolskiego i śląskiego, wspólne górnośląskie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?