Przygotuj: 700g biodrówki lub karkówki, średnią cebulę do marynaty i drugą dużą do szaszłyku, oliwę, czosnek, czerwoną i zieloną paprykę, sól, pieprz, patyczki. Mięso osusz i pokrój w kostkę jak do gulaszu. Jedną cebulę pokrój w cienkie talarki. Włoż mięso i cebulę do miski, dodaj zmiażdżony czosnek, zalej oliwą i wszystko wymieszaj. Przykryj i odstaw do chłodnego miejsca na 2-3 godziny. Papryki przekrój, oczyść z pestek. Dużą cebulę obierz i pokrój. Natłuść patyczki, nabijaj na nie na przemian: cebulę, mięso, papryki. Posmaruj szaszłyki oliwą z marynaty i grilluj smarując od czasu do czasu oliwą. Szaszłyk smakuje dobrze z białym pieczywem i czerwonym pół lub wytrawnym winem.
WSZYSTKO O EURO 2012 NA DZIENNIKZACHODNI.PL W NASZYM SERWISIE SPECJALNYM
Z kuchni greckiej proponujemy zapiekaną fetę.
Składniki: 270g fety, pomidor, czerwona cebula, czerwona papryka, oliwa, oregano, chili w płatkach
Fetę przekrajamy wzdłuż na pół i każdy kawałek kładziemy w naczynku żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Posypujemy odrobinką chili w płatkach. Kładziemy po plasterku pomidora, cebuli podzielonej na krążki i po krążku papryki. Całość posypujemy suszonym oregano i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
*Euro 2012 w DZ: eksperci typują wyniki meczów, wywiady z gwiazdami, strefa kibica
*Nowy podział Śląska: koniec woj. opolskiego i śląskiego, wspólne górnośląskie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?