Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia kibica Euro 2012: Portugalia kontra Hiszpania

Aldona Minorczyk-Cichy
Portugalia kontra Hiszpania - ten mecz wymaga specjalnej oprawy kulinarnej. Oto nasze propozycje na dzisiejszy wieczór:

Caldo Verde, czy jarzynowa po portugalsku

Składniki (porcja dla 4 osób): 500 g kapusty włoskiej, 150 g portugalskiej kiełbasy wędzonej chouriço lub linguiça (w polskich realiach może być też inna kiełbasa ale koniecznie wędzona), 250 g ziemniaków, 2 cebule, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 natka pietruszki, 2 ząbki czosnku, pieprz i sól.

Kapustę pokroić na drobne wstążki, ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki, cebulę posiekać na drobną kosteczkę. Rozgrzać olej, usmażyć na nim posiekaną cebulę. Następnie dodać posiekany (lub wyciśnięty) czosnek, ziemniaki, kapustę i zalać gorącą wodą do poziomu przykrywającego warzywa. Wymieszać i gotować pod przykryciem przez około 20 minut - aż warzywa zmiękną. Następnie jeszcze ciepłe warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać około 400 ml wody oraz pieprz i sól do smaku i krótko podgotować. Kiełbasę oddzielnie podgotować, pokroić na talarki i dodać do zupy. Przed podaniem posypać zupę posiekaną pietruszką.

WSZYSTKO O EURO 2012 NA DZIENNIKZACHODNI.PL W NASZYM SERWISIE SPECJALNYM

Hiszpański kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią

Składniki: 1 kurczak, 10 liści szałwii, sól, pieprz, jabłko pokrojone na ćwiartki, cytryna, 4 ząbki czosnku, oliwa, 2 ziemniaki obrane i pokrojone na grube plastry, białe wino

Utrzyj szałwię z solą w moździerzu. Rozetrzyj na dłoniach odrobinę oliwy, natrzyj mięso, a następnie dopraw kurczaka wewnątrz solą i pieprzem. Włóż do kurczaka kawałki jabłka i cytryny i zwiąż końce nóg nicią masarską. Natrzyj kurczaka solą szałwiową. Skrop blachę do pieczenia oliwą i rozłóż na dnie plastry ziemniaków. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż kurczaka do piekarnika, a po ok. 10 minutach wlej na blachę 150 ml białego wina. Polewaj mięso płynem z dna blachy co 10-15 minut, a piecz przez 40 minut, do godziny. Sprawdź ostrym nożem, czy z miejsca, w którym noga kurczęcia łączy się z korpusem wypływa przezroczysty sok. Jeśli tak - kurczak jest gotowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!