Na mecz dnia proponujemy tatar. Potrzebujemy 60 dag chudej wołowiny, 4 łyżki oliwy, maggi, 4 żółtka, 4 małe ogórki kiszone, cebulę, 10 dag zielonych oliwek, żółtą i czerwoną paprykę, sól, pieprz. Wołowinę oczyścić z błon i ścięgien, zemleć lub bardzo drobno posiekać. Starannie wyrobić z 2 łyżkami zimnej wody, oliwą i kilkoma kroplami maggi. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ogórki, cebulę, oliwki i paprykę pokroić w drobną kostkę. Mięso rozdzielić na cztery porcje, na każdej ułożyć żółtko. Dokoła rozłożyć pokrojone dodatki.
Druga potrawa to bliny królewskie. Składniki: 1 kg startych ziemniaków, cebula, 2 jajka, 5 łyżek mąki kukurydzianej, sól, pieprz, olej. Nadzienie: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego, 1 pokrojona w kostkę cebula, sól, pieprz. Do startych ziemniaków dodajemy startą cebulę, jajka, mąkę, przyprawy: mieszamy. Na gorącym oleju smażymy placki. Z masy na farsz formujemy płaskie kotlety. Kładziemy je między placki i zapiekamy na złoty kolor.
Euro 2012 w Dzienniku Zachodnim SPORT, ZABAWA i...
SERWISY SPECJALNE DZIENNIKA ZACHODNIEGO
* WEŹ UDZIAŁ W PLEBISCYTACH:
CHUDNIESZ - WYGRYWASZ ZDROWIE
NAJSYMPATYCZNIEJSZY ZWIERZAK ŚLĄSKIEGO ZOO
* BUDYNEK JAK TITANIC? JEDNA Z NAJWIĘKSZYCH ZABRZAŃSKICH TAJEMNIC ODKRYTA [ZDJĘCIA + FILM]
* OSTATNI CASTING MISS ZAGŁĘBIA 2012 [ZOBACZ ZDJĘCIA!]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?