Mecz Rosja-Czechy
Smażony ser:
składniki - 50 dag sera żółtego (co najmniej 45 proc. tłuszczu), olej, mąka, bułka tarta, 2 jajka, żurawina, sól, pieprz
Ser kroimy w plastry grubości 1-1,5 cm. Traktujemy go jak kotlety schabowe - moczymy w rozbełtanych jajkach, zanurzamy w mące i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Szaszłyki po rosyjsku
składniki - 50 dag mięsa (w oryginale baranina, ale możemy ją zastąpić wieprzowiną lub piersią z kurczaka), pół szklanki octu winnego,oliwa z oliwek, woda, koperek, pietruszka, szczyp[iorek, kolendra, kilka ząbków czosnku, 3 cebule, 2 papryki, pomidorki koktailowe, pieprz, sól oraz patyczki do szaszłyków.
Mięso kroimy w dość grubą kostkę (jak na gulasz) i marynujemy (conajmniej2-3 godziny, a najlepiej całą noc) w zalewie. Jej składniki: pół szklanki octu, 1/4 szklanki oliwy, szczypiorek, koperek, pietruszka , kolendra i czosnek oraz sól i pieprz.Na patyczki nadziewamy mięso, paprykę, pomidorki i cebulę. Smażymy na rozgrzanym grillu. Położone na talerzu gotowe szaszłyki można podlać mocną wódką i podpalić.
*Euro 2012 w DZ: eksperci typują wyniki meczów, wywiady z gwiazdami, strefa kibica
*Nowy podział Śląska: koniec woj. opolskiego i śląskiego, wspólne górnośląskie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?