Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Letnie desery w menu, czyli co można zjeść na pokładzie samolotu linii Emirates?

Mat. Pras.
Linie Emirates odświeżają swoje letnie menu z pomocą sezonowych owoców. Przygotowując ponad 110 milionów posiłków rocznie kucharze linii tworzą zestawy dań inspirowanych kuchnią regionalną ze świeżych, sezonowych składników. Zobaczcie, jakie menu przygotowuje niemal 2 tysiące kucharzy Emirates.

W ciągu najbliższych dwóch miesięcy linie Emirates wprowadzą na wybranych trasach zestaw potraw sezonowych. W ofercie – charakterystyczne smaki lata, od truskawek ze śmietaną w deserze Eton Mess na trasach do Wielkiej Brytanii po mango odmiany alphonso w puddingu kheer i przekładańcach na pokładzie samolotów lecących do Indii.

W lipcu pasażerowie klasy pierwszej i biznes podróżujący do Wielkiej Brytanii i Irlandii będą mogli spróbować deserów z truskawkami, m.in. tradycyjnie podawanego latem brytyjskiego deseru Eton Mess. Oprócz tego serwowane będą także truskawkowe eklerki, deser z truskawkami i śmietaną oraz zdekonstruowane ciasto millefeuille z truskawkami z wody, kremem z białej czekolady, chipsami z ciasta i płatkiem bazyliowym. Do przygotowania deserów Emirates na trasach w Wielkiej Brytanii i Irlandii w samym tylko lipcu zostanie zużytych ponad 200 kilogramów świeżych truskawek.

Z kolei na pasażerów lecących w lipcu do Indii czekają sezonowe smaki w postaci mango alphonso, z którego linie uczyniły podstawę swoich deserów we wszystkich klasach. Podróżujący klasą pierwszą i biznes spróbują przekładańca z mango, a klasą ekonomiczną – puddingu ryżowego kheer z mango i sago. Na potrzeby specjalnego menu, które będzie dostępne na pokładzie przez miesiąc, przewoźnik pozyska z Indii prawie 6 ton mango alphonso i przecieru z mango.

Pasażerowie klasy pierwszej i biznes Emirates podróżujący w sierpniu do Włoch mogą liczyć na przystawkę w postaci sezonowych pomidorów malinowych z burratą, czyli włoskim serem przyrządzanym z mozzarelli i śmietany. Ser burrata, czyli po włosku „maślany”, składa się z twardszej zewnętrznej warstwy z mozzarelli, z której formowany jest woreczek wypełniany następnie miękkim, ciągnącym się twarogiem i świeżą śmietaną. Świeży ser podawany na pokładzie przyrządzany jest codziennie na miejscu we Włoszech i Zjednoczonych Emiratach Arabskich przez mistrzów serowarstwa stosujących tradycyjne metody. Burrata doskonale uzupełnia słodko-kwaskowaty smak pomidorów malinowych dojrzewających w letnim słońcu.

W ciągu roku linie Emirates raczą swoich pasażerów okolicznościowymi potrawami m.in. z okazji Chińskiego Nowego Roku, Ramadanu czy Wielkanocy z uwzględnieniem dostępności składników w danym sezonie. W zeszłym miesiącu przewoźnik wprowadził także dania na bazie białych szparagów na trasach do Niemiec, Amsterdamu i Francji, zgodnie z przypadającym wówczas w Europie okresem zbiorów. Nawiązując do japońskiej tradycji hanami, linie wprowadziły stosowne menu na trasach do Japonii w kwietniu, czyli w okresie kwitnienia wiśni.

Przewoźnik może pochwalić się wieloletnią współpracą z lokalnymi dostawcami i producentami świeżej żywności na całym świecie. Pracująca przez całą dobę kuchnia dostarcza posiłki na 520 lotów dziennie, serwując 209 posiłków na minutę – dokonuje tego 1800 kucharzy Emirates, którzy korzystają z 12 450 przepisów.

Nie przegapcie

Zobaczcie koniecznie

Jak produkowany jest prąd w Elektrowni w Rybniku?

Debata DZ: Jak walczyć ze smogiem?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wideo