Najlepsze pączki w Tychach, naszym zdaniem, ma cukiernia Rzemiosło, rodzinna cukiernia, która w Tychach istnieje od 1974 r. (45. urodziny w tym roku!)
- Pierwszą właścicielką była moja mama, Janina Kądzielska, teraz prowadzimy ją z mężem - mówi Stanisława Jurkowska. - Przepis na pączki jest oczywiście naszą tajemnicą, ale mogę powiedzieć, że w ten sposób nasze pączki są smażone od lat 50. XX wieku, w rodzinnej cukierni w Grodźcu koło Będzina.
Na co dzień Rzemiosło wypieka 500 pączków, natomiast na tłusty czwartek przygotowuje aż 20-25 tysięcy.
Na pączki w tłusty czwartek warto wybrać się też do tyskiej Maszkieterii. Na co dzień pączków się tam nie piecze, na tłusty czwartek właścicielka Aleksandra Boczoń nie robi wyjątku, natomiast na ten jeden dzień w roku zamawia pączki w starej, bardzo tradycyjnej cukierni "Wiechoczek" w Mikołowie.
- Na co dzień pączków nie jem, ale w tłusty czwartek ulegam tradycji. Musi to być jednak tylko pączek od Wiechoczka - mówi Aleksandra Boczoń, która na co dzień stawia na jakość, proponując wypieki z najlepszych składników.
A Państwo gdzie jutro wybiorą się po pączki?
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Czy Katowice nadają się do mieszkania? Panel dyskusyjny DZ
IEM 2019 Katowice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?