Jak informuje GIS, spożycie zanieczyszczonej bakterią kiełbasy może doprowadzić do choroby zwanej listeriozą. Choroba ta objawia się najczęściej zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych i zapaleniem mózgu.
Bakteria została wykryta w wyniku badań kontrolnych Inspekcji Weterynaryjnej w produkcie Zakładów Mięsnych Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni. Skażony bakterią został produkt „Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka”) o numerze partii: 1F828092828 i terminie przydatności do spożycia 20.10.2022.
Zakład poinformował o skażeniu odbiorców i rozpoczął proces wycofywania produktów z rynku. Całość nadzorowana jest przez organy urzędowej kontroli żywności.
Kiełbasę „Metka łososiowa” można było kupić, między innymi, w sieci dyskontów SPAR. Jeżeli w ostatnim czasie ktoś kupił ten produkt – niech się go pozbędzie jak najszybciej. Spożycie nie równa się z pewnością zakażenia, jednak jeżeli jedliśmy wcześniej tę kiełbasę – udajmy się niezwłocznie do lekarza z informacją o możliwym zakażeniu bakterią.
Nie przeocz
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?