Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nie jedz tego! Nie kupujcie kiełbasy „Metka łososiowa”. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed wykrytą w jednej z partii bakterią

Adam Tobojka
Adam Tobojka
Główny Inspektorat Sanitarny
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykrytej w jednej z partii kiełbasy „Metka łososiowa” bakterii listeria monocytogenes. Trwa wycofywanie produktu z sklepów spożywczych.

Jak informuje GIS, spożycie zanieczyszczonej bakterią kiełbasy może doprowadzić do choroby zwanej listeriozą. Choroba ta objawia się najczęściej zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych i zapaleniem mózgu.

Bakteria została wykryta w wyniku badań kontrolnych Inspekcji Weterynaryjnej w produkcie Zakładów Mięsnych Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni. Skażony bakterią został produkt „Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka”) o numerze partii: 1F828092828 i terminie przydatności do spożycia 20.10.2022.

Zakład poinformował o skażeniu odbiorców i rozpoczął proces wycofywania produktów z rynku. Całość nadzorowana jest przez organy urzędowej kontroli żywności.

Kiełbasę „Metka łososiowa” można było kupić, między innymi, w sieci dyskontów SPAR. Jeżeli w ostatnim czasie ktoś kupił ten produkt – niech się go pozbędzie jak najszybciej. Spożycie nie równa się z pewnością zakażenia, jednak jeżeli jedliśmy wcześniej tę kiełbasę – udajmy się niezwłocznie do lekarza z informacją o możliwym zakażeniu bakterią.

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera