Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Okrasa: Tradycja to atut śląskiej kuchni

Karol Okrasa
Karol Okrasa
Karol Okrasa Tomasz Bołt
Z Karolem Okrasą, kucharzem, autorem telewizyjnych programów kulinarnych, rozmawia Barbara Kubica

CZYTAJ KONIECZNIE:
Magda Gessler: Śląska kuchnia jest najlepsza WIDEO
Śląska kuchnia na targach Gruene Woche ZOBACZ ZDJĘCIA

Rolada: Tu nie chodzi o mięso, ale o śląską tradycję [OPINIE]
Smolorz wszczął wojnę przeciwko erzatz-roladzie

Kuchnia śląska jest smaczna?
Oczywiście, że tak. Ale kuchnia śląska jest przede wszystkim tradycyjna, energetyczna i tłusta, bo używa się do pieczenia mięs sporo tłuszczów. Jej cechą jest także stałość smaku. Tu nie ma miejsca na eksperymenty. Kluski muszą pozostać kluskami, rolada - roladą, a modro kapusta musi smakować zawsze tak samo. I to jest właśnie największy atut śląskiej kuchni.

Czyli przygotowanie rolady ze śliwką zamiast farszu w środku nie wchodzi w grę?
Pewne dania mogą oczywiście stanowić bazę dla tworzenia innych. Sam w pracy często sięgam po wasze dania, smaki, które stanowią dla mnie punkt wyjścia. Ale jeśli ktoś serwuje roladę i kluski, to na talerzu musi być autentyczna rolada, nie śliwka. W kuchni są pewne szablony, których nie należy zmieniać. I sporo takich dań znaleźć można w śląskiej kuchni regionalnej.


*Burze szaleją nad Śląskiem. Idą kolejne. Zobacz zdjęcia
*Nowy podział Śląska: koniec woj. opolskiego i śląskiego, wspólne górnośląskie

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!