Radio Katowice Poleca
„Latający talerz” od poniedziałku do soboty w "Przystanku Lato" o 11:30
Wakacyjna audycja kulinarna prezentująca smakowite przepisy na lato prosto z kuchni Kół Gospodyń Wiejskich.
PRAŻUCHY według gospodyń z Kamesznicy
Składniki:
- 1/2 kg mąki żytniej
- 10 dag mąki pszennej
- 30 dag boczku wędzonego lub 20 dag masła
- 1,5 litra wody
- sól
Sposób przygotowania
Mąki mieszamy razem, solimy i prażymy na słabo nagrzanym piecu ciągle mieszając około 30 minut. Osobno gotujemy wodę, zalewamy uprażoną mąkę, szybko mieszamy do uzyskania stałej konsystencji. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor lub roztapiamy masło i polewamy kluski wyłożone na miskę. Popijamy zsiadłym mlekiem.
Smacznego!
Częstotliwości:
98.4 FM – Częstochowa / 102.2 FM – Katowice / 103.0 FM – Bielsko-Biała
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?