GierKrówka Restauracją Roku w województwie śląskim!

    GierKrówka Restauracją Roku w województwie śląskim!

    Agata Markowicz

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Restauracja GierKrówka Steak&Burgers w Zawadzie k. Częstochowy, z liczbą 33 tys. 552 oddanych głosów, zajęła pierwsze miejsce w Plebiscycie „Dziennika Zachodniego" na Restaurację Roku w województwie śląskim.
    GierKrówka Restauracją Roku w województwie śląskim!
    Drugie miejsce w plebiscycie wywalczyła Karczma Tatrzańska z Kobióra (31 tys. 372 głosy), a tuż za nim na pudle stanęła Restauracja Dwór Hubertus z Piekar Śląskich (25 tys. 841 głosów). Czwartą pozycję w rywalizacji wywalczyła Restauracja Kameralna Pszczyna (8 tys. 823 głosy). Honor stolicy województwa obroniła Restauracja Wiejska Chatka przy plac Grunwaldzkim w Katowicach, która z liczbą 8 tys. 524 głosów zajęła piąte miejsce w plebiscycie.

    - Dziękujemy serdecznie wszystkim, którzy na nas głosowali. Przede wszystkim naszym gościom, ale również naszej całej załodze oraz naszym rodzinom i przyjaciołom. Wiem, że zarówno klienci, jak i nasi bliscy mocno nam kibicowali i trzymali kciuki za nasze zwycięstwo. Jestem mile zaskoczona wygraną tym bardziej, że nie braliśmy udziału w plebiscycie od początku.

    Dopiero po jakimś czasie dowiedzieliśmy się, że taka zabawa w ogóle się odbywa i dołączyliśmy do konkurencji, gdy głosowanie już trwało w najlepsze – mówiła tuż po ogłoszeniu wyniku Patrycja Kowalczyk-Stuczeń, właścicielka restauracji.
    ,,GierKrówka” to marzenie jej i męża Patryka.

    Nazwę też wymyślili wspólnie. Trzeba im pogratulować, bo jest jak najlepszy drogowskaz. Zawiera w sobie i lokalizację, i specjalność lokalu zarazem. Pierwszy trzon wskazuje na położenie: restauracja znajduje się bowiem przy DK-1 (słynna gierkówka), dokładnie przy ul. Botanicznej 4A. Drugi człon określa menu: specjalnością lokalu są burgery i steki ze 100% mięsa wołowego najlepszej jakości.

    - Promujemy zdrową kuchnię opartą na najlepszych i starannie wyselekcjonowanych składnikach. Wszystkie steki, jakie mamy w ofercie są z polskiej sezonowanej wołowiny, którą sami selekcjonujemy, a dzięki procesowi sezonowania, mięso staje się bardziej kruche i aromatyczne, i to jest tak naprawdę największy atut naszej kuchni - mówi Patrycja Kowalczyk-Stuczeń. Wołowina na steki i burgery jest zawsze świeża i pochodzi z zaufanego źródła, bo rodzinnej firmy zajmującej się rozbiorem mięsa, której właścicielami są rodzice pani Patrycji. O kubki smakowe gości dba szef kuchni Karol Żmigrodzki. Jak zapowiada właścicielka, już wkrótce, bo w kwietniu w karcie pojawią się nowe smaki.

    Lokal ,,GierKrówka" Steak&Burgers otworzył swoje podwoje w styczniu 2015 roku. Na początku – zgodnie z nazwą - serwował tylko burgery i steki. W grudniu tego samego roku, właściciele – z jednej strony ośmieleni sukcesem, z drugiej – wychodząc naprzeciw apetytom odwiedzających ich gości – zdecydowali się pójść krok dalej i do już istniejącego ,,Steakhouse" dostawić drugi budynek typowo restauracyjny, nastawiony na kuchnię europejską.

    - Serwowane są tam zestawy obiadowe, pyszne sałaty przyrządzone zawsze ze świeżych produktów, wyśmienite przystawki i desery. Jeśli chodzi o mięsa, tutaj również prym wiedzie wołowina, ale można zamówić również drób czy wieprzowinę, w tym również specjały z grilla – zaprasza Patrycja Kowalczyk-Stuczeń.

    ,,GierKrówka" otwiera swoje podwoje codziennie przed południem (godz. 10-11) i czynna jest do godz. 22, a w piątki i soboty – kiedy klientów jest najwięcej - aż do północy. Krócej pracuje tylko w poniedziałki – zamyka się o godz. 20.
    Wśród gości lokalu przeważają osoby przejezdne, ale jest wśród nich coraz więcej takich, którzy przy ,,GierKrówce" urządzają sobie stałe miejsce postoju na trasie Łódź-Katowice i z powrotem. Dzięki swej lokalizacji restauracja miała zaszczyt gościć wiele znanych osób, m.in. Otylię Jędrzejczak, Tamarę Arciuch czy Bartosza Opanię.

    Plebiscyt na Restaurację Roku w Województwie Śląskim trwał od 17 lutego do 9 marca (do godz. 11.59). W sumie wzięło w nim udział 88 restauracji z całego regionu.

    Nagrody dla najlepszych zostaną wręczone podczas wielkich targów żywności i kulinariów Food Show w Katowicach, które odbywać się będą w Międzynarodowym Centrum Kongresowym od 16 do 18 marca. Najlepsi z najlepszych spotkają się 16 marca, na specjalnej Gali Kulinarnej, wieńczącej pierwszy dzień Food Show. W trakcie tej samej uroczystości wręczone zostaną nagrody „Food Show Star“ dla firm z branży HoReCa.

    Katowickie Food Show to pierwsza taka impreza w regionie, która doskonale wpisuje się w panującą obecnie modę na gotowanie. Wydarzenie, dotyczące rynku polskiej żywności i kulinariów, zaplanowano w nowatorskiej formule spotkania profesjonalistów i pasjonatów. Organizator (Grupa PTWP SA) ma nadzieję, że wydarzenie będzie odbywać się cyklicznie i na stałe wpisze się w kalendarz imprez organizowanych w katowickim MCK.


     

    Czytaj także

      Komentarze (1)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      kto to oceniał :) .

      Damian (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      karczma tatrzańska!!! jedzenie bez smaku cena nie adekwatna do tego czegoś co otrzymujemy a wiejska chata to inaczej na wpół surowy kotlet z kurczaka rozmrażany w mikrofali no dajcie spokoj są 3...rozwiń całość

      karczma tatrzańska!!! jedzenie bez smaku cena nie adekwatna do tego czegoś co otrzymujemy a wiejska chata to inaczej na wpół surowy kotlet z kurczaka rozmrażany w mikrofali no dajcie spokoj są 3 inne knajpy za pół ceny lub podobne z o niebo lepszym jedzeniemzwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama