W naszym plebiscycie na Restaurację Roku 2017 wzięło łącznie udział 88 restauracji z całego regionu. Nasi Czytelnicy mogli głosować na ulubiony lokal 17 lutego do 9 marca. Dziś, 16 marca, pierwszego dnia kulinarnych targów Food Show w Katowicach wręczyliśmy dyplomy dla laureatów od pierwszego do czwartego miejsca. Zwycięscy byli także gośćmi Gali Kulinarnej na zakończenie pierwszego dnia Food Show.
Pierwsze miejsce w naszym plebiscycie otrzymała Restauracja GierKrówka Steak&Burgers w Zawadzie k. Częstochowy z liczbą 33 tys. 552 oddanych głosów. Drugie miejsce w plebiscycie zajęła Karczma Tatrzańska z Kobióra (31 tys. 372 głosy), a tuż za nim na podium stanęła Restauracja Dwór Hubertus z Piekar Śląskich (25 tys. 841 głosów). Czwartą pozycję w rywalizacji wywalczyła Restauracja Kameralna Pszczyna (8 tys. 823 głosy).
- Wygrana w plebiscycie była dla nas dużym zaskoczeniem, bo naszą restaurację zgłosili nasi goście i to już w momencie, gdy plebiscyt trwał w najlepsze. Nasza Restauracja GierKrówka Steak&Burgers w Zawadzie k. Częstochowy działa od stycznia 2015 roku. Promujemy zdrową kuchnię opartą na starannie wyselekcjonowanych składnikach. Wołowina na steki i burgery jest zawsze świeża i pochodzi z zaufanego źródła. Wszystkie steki są z polskiej sezonowej wołowiny, którą sami selekcjonujemy. Dzięki procesowi sezonowania mięso jest bardziej kruche i aromatyczne - mówi Patrycja Kowalczyk-Stuczeń, właścicielka restauracji, która na rozdanie dyplomów przyjechała z mężem, a zarazem drugim właścicielem Patrykiem Stuczniem, szefem kuchni Karolem Żmigrodzkim oraz koordynatorką sali Eweliną Golis.
Na rozdanie nagród przyjechał także Robert Ptak, menadżer w Karczmie Tatrzańskiej z Kobióra. W Karczmie Tatrzańskiej jest miejsce dla kilkuset gości. Tu serwuje się proste dania, głównie kuchnię góralską oraz śląską, ale w nowoczesnej wersji. Można tu zjeść m.in. pyszne żeberka, golonkę, kaczkę, ryby i drób. Lokal mieści się przy drodze do Cieszyna i Bielska-Białej, co przyciąga nie tylko lokalnych gości, ale także przyjezdnych. Każdy może przyjechać, miejsca na parkingu nie brakuje. Pomieści aż 200 samochodów.
- Mamy zdrową kuchnię, bez żadnej chemii. Organizujemy tygodnie tematyczne np. tydzień żeberek, golonki. Mamy także Niedzielę do syta. Polega ona na tym, że płaci się raz i można jeść do woli. Takie biesiadowanie trwa trzy godziny - mówi Robert Ptak.
Trzecie miejsce w plebiscycie zajęła Restauracja Dwór Hubertus z Piekar Śląskich. Restauracja znajduje się w zabytkowych zabudowaniach Piekarskiego dworu z XII wieku, którego właścicielem był hrabia Łazarz Henckel von Donnersmarck. W stylowych wnętrzach można zjeść kuchnię polską, śląską oraz myśliwską.
-Nasza restauracja istnieje od 1975 roku. To rodzinny interes. Mamy dużo klientów. Podajemy m.in. chleb ze smalcem, mamy własny makaron do rosołu, kluski śląskie i wszystko to co śląskie, regionalne. Ważna jest dla nas tradycja. Niedawno otworzyliśmy drugą filię w Tarnowskich Górach. Warto dodać, że w plebiscycie na Najlepszą Restaurację 2017 zajęła siódme miejsce - mówi Jan Kandora, założyciel firmy, który na rozdaniu nagród był z córką Sonią Kandorą oraz Robertem Kacprzakiem. W restauracji pracuje także siostra Sonii, Jessica Stokłosa oraz Wirginia Kandora-Rajtar.
Czwarte miejsce przypadło Restauracji Kameralnej z Pszczyny. Dyplom podczas gali finałowej odebrała Angelika Borysiak, specjalistka do spraw marketingu. W restauracji kameralnej serwowane są specjały kuchni polskiej i europejskiej. Lokal oferuje nowoczesne zaplecze konferencyjne, cateringi firmowe i indywidualne oraz organizacje wesel i przyjęć okolicznościowych.
- Zostaliśmy docenieni także przez opiniotwórcze media, m.in. Certyfikatem Jakości portalu Tripadvisor i Żółtą czapką Przewodnika Gault&Millau. Restauracja mieści się zaledwie pięć minut od pszczyńskiej starówki, a jednocześnie znajduje się przy trasie DK 1- mówi Angelika Borysiak.
Na zakończenie pierwszego dnia Food Show przyznano także nagrody dla najlepszych produktów dla sektora HoReCa Food Show Star oraz dla najlepszych dostawców. Wyróżnienie m.in. otrzymały: ślimaki mazurskie Eko Snails Garden, wędzona ikra z pstrąga Gospodarstwa Rybackiego Zielenica, kapusta kiszona w całych główkach czy dostawcy tacy jak Fushion Gusti i Green Factory Green Factory Bronisze.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?