18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Poradnik: Jakie dolegliwości łagodzą zioła? [WSZYSTKO O ZIOŁACH]

MOKR
Wonny rozmaryn poprawia pamięć
Wonny rozmaryn poprawia pamięć photodisc
Wczoraj opisaliśmy, jakie są ogólne właściwości ziół i jak wpływają na nasz organizm. Warto je stosować powszechnie, np. w kuchni, a zrezygnować z soli. Dzisiaj podajemy, na jakie dolegliwości można wykorzystać poszczególne zioła.

Bazylia - królewskie ziele. Przyprawa o delikatnym, cytrynowo-jaśminowym smaku. Listki bazylii pomogą ci oczyścić organizm z toksyn i poprawią trawienie.

Cząber ogrodowy - ulubiona przyprawa Francuzów, którzy nie wyobrażają sobie bez niej wielu potraw. Cząbrem możesz leczyć brak apetytu, osłabienie żołądka i kolkę.

Estragon - smocze zioło. Ma subtelny smak, zabarwiony nutą anyżu. Estragon dodaje się do musztard i octu winnego. Możesz używać tej przyprawy do sałatek, zup, potraw w galarecie i mięs, a także do drobiu i jajek. Środek doskonały na trawienie, ale uwaga: działa moczopędnie.

Koper - najstarsza lecznicza i przyprawowa roślina świata. Herbatka z kopru to dobry ziołowy lek na żołądek, poprawia trawienie, pomaga przy wzdęciach, mdłościach czy skurczach żołądka.

Mięta - jej świeże listki możesz wykorzystać do sałatek, galaretek, sosów czy chłodników. Herbatka z mięty to lek na dolegliwości żołądkowe.

Oregano - dziki majeranek. Bardzo aromatyczny. Niezastąpiony w potrawach włoskich. Idealnie nadaje się jako przyprawa do sosu lub marynowanego mięsa. Choć nieco ostry, działa uspokajająco i uśmierza bóle głowy.

Rozmaryn - doskonały do mięs, zup i sałatek, pomaga w trawieniu, działa uspokajająco, poprawia też pamięć.

Liść laurowy - zwany liściem bobkowym lub wawrzynem. Łagodzi wzdęcia, spożyty przed posiłkiem - ułatwia trawienie. Ma właściwości odkażające.

Majeranek - ułatwia trawienie, działa moczopędnie, rozgrzewająco i rozkurczowo. Picie naparu (pół łyżki ziela na pół szklanki wrzątku) zalecane jest przy kolce jelitowej, wzdęciach i przeziębieniach.

Pietruszka - niedoceniana podczas diety, a bogata w liczne, pobierane z gleby minerały, m.in. żelazo, a także witaminy A i C. Starożytni Rzymianie dawali pietruszkę gladiatorom, aby byli waleczniejsi. Jest moczopędna, ale pobudza trawienie.

Szałwia - ceniona przede wszystkim ze względu na właściwości tonizujące. Ułatwia trawienie, ponieważ reguluje działanie pęcherza żółciowego; dlatego warto przyprawiać nią dania tłuste lub ciężkostrawne.



*Superbudowa 2013. Najlepsza inwestycja woj. śląskiego ZOBACZ
*Marsz Autonomii 13 lipca 2013: ZDJĘCIA, WIDEO, KONTROWERSJE
*Groby wampirów odkryto w Gliwicach ZOBACZ ZDJĘCIA
*Jak zdać egzamin na prawo jazdy? ZOBACZ WIDEOTESTY i CZYTAJ PODPOWIEDZI

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!