Przypomnijmy, tradycja wypieku rogali świętomarcińskich w Poznaniu – jak podaje tutejszy magistrat – sięga roku 1891.
Gdy zbliżał się dzień św. Marcina (11 listopada), ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod wezwaniem św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby – wzorem patrona – zrobili coś dla biednych. Józef Melzer, jeden z poznańskich cukierników, upiekł trzy blachy rogali i przyniósł pod kościół. W kolejnych latach dołączyli doń inni, aby każdy mógł w ten dzień najeść się do syta. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo.
Czytaj także: W tych cukierniach kupisz certyfikowane rogale świętomarcińskie. Sprawdź adresy!
Towarzyszący obchodom imienin Patrona Miasta rogal jest wyrobem certyfikowanym od 2003 roku, a w 2008 r. wydano pierwsze świadectwa. Wtedy to właśnie tradycyjnie wypiekany rogal świętomarciński został wpisany do „Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych”.
Obserwuj nas także na Google News
Własne M:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?