Produkcja wina Prosecco zostanie ograniczona?
Jak można przeczytać na stronie dziennik.pl:
We Włoszech próbuje się ograniczyć produkcję Prosecco, czyli białego musującego wina z północy kraju. Jego popularność i wysokie zyski sprawiają, że na winnice zamienia się każdy kawałek terenu. Eksperci przestrzegają przed groźbą i skutkami nadprodukcji
. Portal powołuje się na tekst włoskiego dziennika "La Repubblica".
Prosecco produkowane jest w regionach Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska. W ostatnich latach jego popularność znacznie wzrosła. Wartość produkcji kultowego już wina sięga 2,5 miliarda euro rocznie! Jest to 550 milionów butelek (aż 3/4 butelek idzie na eksport).
Popularność stała się problemem dla regionu, gdzie znajdują się winiarnie. Powód? Powstają one wszędzie tam, gdzie można posadzić winorośl. "Boom" na Prosecco sprawił, że w okolicach Valdobbiadene (kolebka produkcji wina), cena za hektar ziemi sięga miliona euro. Według władz efekt coraz większej produkcji Prosecco sprawia, że zagrożona jest równowaga biologiczna w regionie, a na rynku panuje chaos, bo konsumenci nie potrafią odróżnić wykwintnej odmiany od tej masowej.
Wiceminister rolnictwa Włoch o ograniczeniu produkcji wina Prosecco
Głos w sprawie ograniczenia produkcji Prosecco zabrał wiceminister rolnictwa Włoch, którego cytuje dziennik.pl.
- Ktokolwiek sadzi glerę w nadziei, że kiedyś będzie mógł robić Prosecco, niech przestanie się łudzić. Produkcja jest ściśle związana z wyznaczonym terenem, a w przyszłości będzie ograniczona - powiedział wiceminister rolnictwo Franco Manzato.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Zobacz najważniejsze wydarzenia minionego tygodnia w programie TyDZień
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?