Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Projekt społeczny "Re-foodable". Potrzebna inicjatywa uczniów z Bielska-Białej

Kamil Lorańczyk
Kamil Lorańczyk
Grupa będzie przekazywać swoją wiedzę w ramach cyklu prelekcji dla szkół podstawowych na obszarze Bielska-Białej oraz Czechowic-Dziedzic.
Grupa będzie przekazywać swoją wiedzę w ramach cyklu prelekcji dla szkół podstawowych na obszarze Bielska-Białej oraz Czechowic-Dziedzic. Re-foodable
Projekt społeczny "Re-foodable" został stworzony przez grupę sześciu licealistów z okolic Bielska-Białej. Są to uczniowie Akademickiego Dwujęzycznego Liceum Oxford Secondary School oraz Zespołu Szkół w Bielsku-Białej im. gen. Stanisława Sosabowskiego ZDZ w Katowicach. Celem projektu jest redukcja ilości marnowanego jedzenia oraz edukacja i podnoszenie świadomości na temat tego problemu.

Projekt społeczny "Re-foodable" to inicjatywa uczniów z Bielska-Białej

- Wiele z nas, uczniów szkół średnich, przygotowuje obiady do szkoły samodzielnie. Często spędzamy w szkole 8 godzin dziennie lub więcej. Jeśli jemy tylko kanapki przez cały dzień, to w efekcie nasz organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości witamin i składników odżywczych. W szkołach podstawowych najczęściej rodzice przygotowują dzieciom drugie śniadanie, natomiast obiad można zjeść na stołówce. Dostrzegliśmy w tym problem - rodzice często nie wiedzą co ich pociecha lubi jeść, a czego nie. Poza tym, nie każdemu dziecku przypada do gustu szkolne menu. W szkole średniej natomiast uczniowie mają krótkie przerwy między lekcjami i to czego nie zdążą zjeść, najczęściej wyrzucają - mówi Izabela Sadkowska, liderka projektu.

Co roku na świecie marnujemy aż 1/3 wyprodukowanego jedzenia. Nic dziwnego, że najwięcej jedzenia wyrzuca się w Chinach, Indiach oraz Stanach Zjednoczonych. W tych krajach przeciętna osoba wyrzuca od 50 do 70 kg jedzenia rocznie. W Polsce ten wskaźnik wynosi nawet do 105 kg na osobę rocznie. Problem nie dotyczy jednak liczby mieszkańców, czy braku żywności na tych obszarach.

- Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa, jedzenia jest pod dostatkiem na rynkach lokalnych nawet tam, gdzie ludzie umierają z głodu. Podstawowym problemem jest więc nie tyle problem braku żywności, ile problem ubóstwa. Chcemy podważyć stereotypy i podnieść świadomość ludzi o problemie marnotrawstwa. Wiele osób uważa, że gastronomia marnuje najwięcej jedzenia lub to, że Polski ten problem nie dotyczy. W rzeczywistości ok. 60% jedzenia marnujemy w gospodarstwach domowych. Natomiast co 25 osoba w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie i nie jest w stanie zapewnić sobie nawet jednego pełnowartościowego posiłku dziennie - wyjaśnia Zuzanna Laskowska, członkini projektu i grafik komputerowy.

Grupa będzie przekazywać swoją wiedzę w ramach cyklu prelekcji dla szkół podstawowych na obszarze Bielska-Białej oraz Czechowic-Dziedzic.
Grupa będzie przekazywać swoją wiedzę w ramach cyklu prelekcji dla szkół podstawowych na obszarze Bielska-Białej oraz Czechowic-Dziedzic. Re-foodable

W tym celu grupa działa na social mediach (Instagram, TikTok: @re_foodable) oraz opracowuje przepisy na stronie internetowej refoodable.pl. Co więcej, już w lutym 2023 r. grupa będzie przekazywać swoją wiedzę w ramach cyklu prelekcji dla szkół podstawowych na obszarze Bielska-Białej oraz Czechowic-Dziedzic. Przy pomocy tłumaczki - prezentacje i wszelkie materiały projektowe zostały przetłumaczone na język ukraiński. Materiały oraz nagrody dla uczniów przygotowano w ramach partnerstwa z Bankiem Żywności SOS w Warszawie, Biblioteką Publiczną w Czechowicach-Dziedzicach, Drukarnią “Dar”, firmą “EkoWtór” oraz sklepem “Helikon”. Kampania działa pod patronatem Burmistrza Czechowic-Dziedzic oraz Rady Młodzieżowej Bielska-Białej.

- Obecnie planujemy rozwiesić plakaty oraz zawrzeć współpracę z Hotelem Mercure w Katowicach. Mieliśmy przyjemność wystąpić w programie "Pokój na Poddaszu" w TVP3 Katowice - zwraca uwagę Wiktoria Izydor, która prowadzi social media projektu.

Grupa będzie przekazywać swoją wiedzę w ramach cyklu prelekcji dla szkół podstawowych na obszarze Bielska-Białej oraz Czechowic-Dziedzic.
Grupa będzie przekazywać swoją wiedzę w ramach cyklu prelekcji dla szkół podstawowych na obszarze Bielska-Białej oraz Czechowic-Dziedzic. Re-foodable

Grupa gorąco zachęca do przyłączenia się w inicjatywę poprzez media społecznościowe, a także stronę internetową

- Niezależnie od wieku, miejsca zamieszkania, czy stanu finansowego - przy wprowadzeniu dobrych nawyków - każdy z nas może walczyć z problemem. Naszym celem jest przekonanie jak największej grupy osób do tego, że aby zmienić świat - najpierw musimy zacząć zmieniać nasze najbliższe otoczenie - podsumowuje Izabela Sadkowska.

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera