Święconki w Żorach. Tłumy parafian przed kościołem św. Stanisława
W Wielką Sobotę, w Żorach, podobnie jak w innych częściach Polski, mieszkańcy tłumnie ruszyli do kościołów ze święconkami. To wielowiekowy zwyczaj, w którym parafianie przynoszą do świątyń koszyczki, wypełnione produktami, które następnie będą konsumowane w trakcie śniadania w Niedzielę Wielkanocną.
Tak było również w parafii św. Stanisława, gdzie mieszkańcy tłumnie zebrali się przed kościołem, aby pokarmy, które ze sobą przynieśli, zostały poświęcone.
Tradycja święcenia pokarmów
Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy w Kościele katolickim jest ważnym i symbolicznym obrządkiem, który odbywa się w wielu parafiach na całym świecie. Jest to tradycja, która ma korzenie w starożytnej praktyce chrześcijańskiej. Podczas obrzędu, wierni przynoszą do kościoła kosze zawierające różnorodne pokarmy, które zostaną spożywane podczas świątecznego śniadania wielkanocnego. Wśród tych pokarmów często znajdują się chleb, jajka, mięso, sól, pascha (specjalny rodzaj ciasta wielkanocnego), a czasem także inne potrawy lokalnej tradycji.
Kapłan poświęca te pokarmy, odmawiając specjalne modlitwy. Proces ten ma na celu symboliczne poświęcenie pokarmów, aby uczcić zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa i związaną z tym radość Wielkanocy.
Po poświęceniu, święcone pokarmy są często przechowywane w domach wiernych do czasu spożycia podczas uroczystego śniadania wielkanocnego, zazwyczaj po mszy świętej. W niektórych regionach istnieją także lokalne zwyczaje związane z podawaniem tych pokarmów rodzinie i przyjaciołom jako wyrazu wspólnoty i radości z okazji Wielkanocy.
Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?