Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na wodzionkę polecają gospodynie z Rajczy

Redakcja
Trwa nasz plebiscyt na najlepsze Koło Gospodyń Wiejskich w woj. śląskim. Dziś ciekawostka przepis na wodzionkę koła gospodyń z Rajczy. Przepis pochodzi z audycji Radia Katowice "Latający talerz", które jest partnerem naszego plebiscytu.

Radio Katowice Poleca
„Latający talerz” od poniedziałku do soboty w ”Przystanku Lato” o 11:30
Wakacyjna audycja kulinarna prezentująca smakowite przepisy na lato prosto z kuchni Kół Gospodyń Wiejskich.

WODZIONKA według gospodyń z Rajczy
Składniki:
 

  • 2 litry wody
  • 1 łyżka kminku
  • 50 dag mięsa (wołowe lub wieprzowe)
  • 10-20 dag boczku
  • 2 łyżki mąki
  • 5-7 dag masła lub margaryny
  • ząbek czosnku, majeranek

sól i pieprz do smaku
 
Sposób przygotowania:
Wodę z kminkiem zagotować, mięso pokroić i obtoczyć w mące, następnie podsmażyć na maśle aż mąka zbrązowieje, podlać wodą i mieszając, zrobić zasmażkę. Całość wlać do gotującej się wody z kminkiem, wymieszać i zagotować około 10 minut. Dołożyć przyprawy. Pod koniec dodać czosnek i majeranek.
Zupę jemy z grzankami z chleba. 

Smacznego!

Częstotliwości:
98.4 FM – Częstochowa / 102.2 FM – Katowice / 103.0 FM – Bielsko-Biała

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!