Radio Katowice Poleca
„Latający talerz” od poniedziałku do soboty w ”Przystanku Lato” o 11:30
Wakacyjna audycja kulinarna prezentująca smakowite przepisy na lato prosto z kuchni Kół Gospodyń Wiejskich.
WODZIONKA według gospodyń z Rajczy
Składniki:
- 2 litry wody
- 1 łyżka kminku
- 50 dag mięsa (wołowe lub wieprzowe)
- 10-20 dag boczku
- 2 łyżki mąki
- 5-7 dag masła lub margaryny
- ząbek czosnku, majeranek
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wodę z kminkiem zagotować, mięso pokroić i obtoczyć w mące, następnie podsmażyć na maśle aż mąka zbrązowieje, podlać wodą i mieszając, zrobić zasmażkę. Całość wlać do gotującej się wody z kminkiem, wymieszać i zagotować około 10 minut. Dołożyć przyprawy. Pod koniec dodać czosnek i majeranek.
Zupę jemy z grzankami z chleba.
Smacznego!
Częstotliwości:
98.4 FM – Częstochowa / 102.2 FM – Katowice / 103.0 FM – Bielsko-Biała
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?