Żurek na zakwasie: wielkanocny przepis
Żurek wielkanocny podajemy zwykle z białą kiełbasą, czasem z wędzonką, chrzanem i koniecznie z jajkiem na twardo oraz majerankiem. Gotowany jest na wywarze z jarzyn. W polskich domach jest podawany na śniadanie wielkanocne w Niedzielę Wielkanocną - tradycyjnie na talerzu lub w chlebie. Ale są domy, gdzie taki żurek podaje się jako zupę na świątecznym obiedzie.
Zobaczcie pyszne przepisy na żurek wielkanocny Magdy Gessler i Ewy Wachowicz. Oba są z wykorzystaniem własnego zakwasu. Jeśli jednak nie chcecie robić zakwasu, można kupić gotowy w sklepie spożywczym lub w piekarni.
Przepis na żurek wielkanocny Magdy Gessler
Najsłynniejsza restauratorka w Polsce ma swój przepis na pyszny żurek wielkanocny. Podstawą jest domowy zakwas. Zresztą wszyscy znani kucharze i restauratorzy polecają samodzielne zrobienie zakwasu, bo wtedy żurek smakuje zdecydowanie lepiej. Zobaczcie, jaki przepis na zakwas proponuje Magda Gessler. Uwaga, woda powinna być bardzo ciepła, ale nie gorąca lub tym bardziej wrząca!
Zakwas na żurek wielkanocny Magdy Gessler - składniki:
- 350 g mąki razowej
- 1 l wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
Jak zrobić zakwas? Do dużego garnka lub naczynia glinianego trzeba wsypać mąkę i zalać ją taką ilością wody, aż uzyskamy gładką masę. A następnie:
- Dolewamy pozostałą wodę.
- Dodajemy 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
- Garnek przykrywamy i owiązujemy gazą.
- Odstawiamy naczynie na kilka w ciepłe i ciemne miejsce.
Ważna informacja: gotowy zakwas, zanim dodamy do go żurku, należy przecedzić. Gdy zakwas jest przecedzony, w Niedzielę Wielkanocną lub w Wielką Sobotę wieczorem możemy zabrać się za gotowanie żurku. Oto czego potrzebujemy, aby zrobić żurek wielkanocny Magdy Gessler:
- 5 prawdziwków
- 1 łyżka masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany
- 4 jajka
- 300 g białej kiełbasy
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz czarny
- Majeranek
Jak zrobić żurek wielkanocny Magdy Gessler - krok po kroku:
- Rozpuść masło na patelni.
- Prawdziwki pokrój i podsmaż na tłuszczu.
- Zalej bulionem i gotuj aż grzyby będą miękkie.
- Dodaj zakwas i wymieszaj.
- Dodaj śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz szczyptę majeranku.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Kiełbasę parz około 20 minut.
- Ugotowane jajka pokrój na ćwiartki, a kiełbasę w plasterki.
- Do każdej porcji żurku dodaj kiełbasę i jajka.
- Posyp posiekaną natką pietruszki.
Przepis na żurek wielkanocny Ewy Wachowicz
Swoim przepisem na żurek wielkanocny dzieli się również Ewa Wachowicz, autorka popularnego programu kulinarnego "Ewa gotuje" emitowanego od lat na Polsacie. Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl. To żurek wielkanocny na zakwasie. Zakwas potrzebuje kilku dni, dlatego najlepiej zrobić go na początku Wielkiego Tygodnia, 6-7 kwietnia, wtedy będzie gotowy w Niedzielę Wielkanocną, 12 kwietnia i będzie można przygotować żurek na śniadanie wielkanocne lub na świąteczny obiad.
Nie przegap
Zakwas na żurek wielkanocny Ewy Wachowicz - składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
- 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 1400
- 2 szklanki wody przegotowanej o temp. 60 st. C
- 1 litr letniej wody przegotowanej
- 4 ząbki czosnku
- 2 piętki chleba razowego
Oto jak zrobić zakwas na żurek wg przepisu Ewy Wachowicz:
- Mąkę razową wsypać do słoja i zaparzyć gorąca wodą, mieszać do uzyskania gęstej masy, po czym zalać letnią wodą i dokładnie wymieszać.
- Dodać piętki chleba i czosnek.
- Przykryć gazą i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na 4-5 dni.
Zobacz koniecznie
Żurek wielkanocny Ewy Wachowicz - składniki:
- 6 białych kiełbas
- zakwas
- 1,5-2 l wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 kapelusz suszonego prawdziwka
- liść laurowy
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- oliwa do smażenia
- jajka przepiórcze (po 2 na talerz)
- natka pietruszki
Jak zrobić żurek wielkanocny Ewy Wachowicz? Oto przepis krok po kroku:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle w wysokim garnku.
- Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć, uważając przy tym, by czosnek się nie zrumienił.
- Zalać wodą.
- Dorzucić kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego oraz roztarty w dłoniach, suszony majeranek.
- Dodać białą kiełbasę, przykryć i zagotować.
- Ugotowaną kiełbasę przełożyć na talerz.
- Do garnka wlać zakwas na żur – tyle, by zupa była wystarczająco kwaśna i gęsta.
- Przykryć i zagotować.
- Kiełbasę pokroić w plastry, usmażyć na patelni na odrobinie oliwy (powinna być mocno rumiana).
- Żur przecedzić.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Podawać z usmażoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem przepiórczym.
- Na talerzu udekorować natką pietruszki.
Smacznego!
🔔🔔🔔
Pobierz bezpłatną aplikację Dziennika Zachodniego i bądź na bieżąco!
Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy do niej zakładkę, w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią koronawirusa.
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania.
Bądź na bieżąco i obserwuj
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?