PRZEPIS NA MOCZKĘ - KGW POŁOMIA
24 maja br. Koło Gospodyń Wiejskich w Połomi świętowało 90-lecie swojej działalności. Do niedawna sądzono, że KGW Połomia istnieje od 1952 roku. Tymczasem w zeszłym roku z okazji 150-lecia Kółek Rolniczych w starych dokumentach w Katowicach trafiono na zapiski, które wskazują, że gospodynie w Połomi zrzeszyły się dokładnie 13 marca 1927 r.
Tradycyjna bożonarodzeniowa moczka
Składniki:
- 40 dag piernika na moczkę
- 30 dag suszonych śliwek
- 30 dag łuskanych orzechów włoskich
- 10-20 dag migdałów (najlepiej słupki)
- 20 dag rodzynek
- figi, morele - według uznania
- sok z cytryny
- kompot z agrestu
- kompot z truskawek
- sparzone kakao lub gorzka czekolada
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Suchy piernik pokroić, zalać gorącą wodą, odstawić do namoknięcia. Następnie przetrzeć przez sito do dużego garnka z 2 litrami wody. Dodać kompot z agrestu i z truskawek (może być jeden rodzaj). Pokroić śliwki, orzechy, figi, bakalie - wrzucić do garnka. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu ciągle mieszkając. Do smaku dodać cukier, sok z cytryny oraz roztopioną tabliczkę czekolady (wg uznania). Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wymieszać. Moczkę podawać schłodzoną.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Cudowny gol w Centralnej Lidze Juniorów
Magazyn sportowy Dziennika Zachodniego KIBIC
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?