Kania - jedno z bardzo popularnych nazwisk nie tylko w Pszczynie, ale w całym kraju. Osób, które noszą to nazwisko jest 22.135. Najwięcej (776) w Warszawie i Krakowie (703). Na trzecim miejscu pod względem popularności tego nazwiska jest Bielsko-Biała, gdzie mieszkają 363 osoby, które je noszą. Na czwartym miejscu są Katowice - z 358 mieszkańcami o nazwisku Kania, na piątym Łodygowice (328).
W Pszczynie zarejestrowane są 74 osoby nazywające się Kania. W Pszczynie nazwisko to kojarzy się z dwoma ogromnymi firmami: Karol Kania i Synowie oraz Zakłady Mięsne Henryk Kania. Rodzina?
- Z tego, co mi wiadomo, to nie. Henryk Kania nawet z Pszczyny nie pochodzi, o ile dobrze pamiętam, to mieszkał w powiecie bielskim, w Pszczynie jedynie prowadził interesy - mówi Henryk Kondzielnik, pszczyński biznesmen, wieloletni samorządowiec, były przewodniczący Rady Miejskiej w Pszczynie.
Karol Kania - pszczynianin - założył w 1967 r. wytwórnię podłoża do pieczarek.
"W rozmowach Szef Karol często podkreślał, że wszystko zaczęło się od symbolicznej, pierwszej pieczarki, która wyrosła w domowym zaciszu. Ten niewielki sukces wkrótce dał początek wielkiemu przedsięwzięciu, jakim obecnie jest stworzona przez niego i rozwijana przez rodzinę Kania firma", czytamy na profilu Facebookowym firmy.
W tej chwili jest to największa w Polsce i jedna z największych w Europie wytwórnia podłoża pod uprawę pieczarek. Jest zdecydowanym liderem w Polsce i jednym z największych producentów na świecie. Ma własne laboratoria i trzy zakłady: w Piasku, Dębowej Kłodzie i Pawłowiczkach. Zatrudnia 460 osób. Roczna produkcja to 320 tys. ton podłoża.Rocznie na podłożu przygotowanym w firmie Kani wyrasta 130 mln kg pieczarek.
Karol Kania i Synowie - jak czytamy na stronie firmy - to "ciągły rozwój i nieposiadająca kresu pasja tworzenia".
W Pszczynie firma Karol Kania i Synowie cieszy się bardzo dobrą sławą. Jest m.in. laureatem II edycji Złotych Laurów powiatu pszczyńskiego dla najlepszych przedsiębiorców (nagroda została wręczona w 2010 r. za osiągnięcia w 2009 r.).
Niestety, cenioną biznesie rodzinę Kaniów nie oszczędzają osobiste tragedie. W czerwcu 2017 r. zmarł jeden z synów Karola Kani, Wojciech, właściciel "Wodnej Wieży" w Pszczynie. W nocy z 22 na 23 lutego 2021r. w katastrofie lotniczej zginął sam Karol Kania. Jego prywatny helikopter rozbił się w lesie Żorek, kilkaset metrów od lądowiska. Zginął także pilot.
Henryk Kania - jak czytamy na portalu innpoland.pl - Henryk Kania to jedna osobowość prawna i dwie osoby fizyczne. Firmę o nazwie Zakłady Mięsne Henryk Kania założył Kania Senior. W 2003 roku w obliczu rosnącej konkurencji ze strony innych zakładów, spadku produkcji i kłopotów, przekazał stery firmy swojemu synowi - też Henrykowi (rocznik 1972).
Historia Zakładów Mięsnych Henryk Kania zaczęła się ponad 25 lat.
W czasach swojej świetności firma Henryka Kani była - jak czytamy na stronie firmy - "trzecim największym graczem na rynku wędliniarskim w Polsce". Odbiorcami jej produktów były sieci handlowe w kraju i za granicą, m.in. Auchan, Biedronka, Carrefour, Delikatesy Centrum, E-Leclerc, Intermarche, Kaufland, Lidl, Makro, Netto oraz Żabka. Od marca 2012 roku akcje ZM Henryk Kania pojawiły się na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.
W maju 2019 r. protest pracowników ukraińskich, którzy nie dostali swoich wypłat, ujawnił problemy finansowe firmy. W czerwcu 2020 r. Sąd Rejonowy w Katowicach ogłosił upadłość spółki Zakłady Mięsne Henryk Kania (ZMHK).
Musisz to wiedzieć
Bądź na bieżąco i obserwuj
Strefa Biznesu: W Polsce przybywa pracowników z Ameryki Południowej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?