Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ramen w Katowicach. Gdzie w stolicy Śląska zjesz popularne japońskie danie? Zobacz najlepsze miejsca

Paweł Ćwikliński
Paweł Ćwikliński
W tych katowickich lokalach spróbujesz ramenu, popularnej japońskiej potrawy. Zobacz galerię >>>
W tych katowickich lokalach spróbujesz ramenu, popularnej japońskiej potrawy. Zobacz galerię >>>RODNAE Productions, źródło: Pexels
Ramen w Katowicach - gdzie zjeść popularne w ostatnich latach japońskie danie? Zobacz katowickie miejscówki, które specjalizują się w przygotowywaniu tej potrawy. Ramen cieszy się sporym zainteresowaniem przede wszystkim ze względu na ogromną różnorodność wariantów, zapewniających nowe kulinarne odkrycia. W stolicy Śląska odkryjesz niejedno oblicze tego wyjątkowego dania. Sprawdź listę miejsc, łącznie z ich lokalizacją.

Ramen w Katowicach. Gdzie znajdziesz katowickie rameniarnie?

Kulinarna mapa Katowic obfituje w miejsca, gdzie zapoznać się można ze światową kuchnią na różne sposoby. Zwiedzać można Indie, Tajlandię, Gruzję i wiele innych, a wszystko to bez konieczności kupowania biletów - wystarczą kubki smakowe i restauracje zapewniające tamtejsze specjały. Jedzeniowe trendy podlegają jednak ciągłym zmianom. W zależności od tego, co obecnie jest popularne, pojawiają się modne lokale starające się dotrzymać kroki nieustannie reformującym się gustom.

Jednym z najpopularniejszych zagranicznych dań w kraju nad Wisłą ostatnich lat jest japoński ramen, czyli bulion i makaron wzbogacony solidną porcją dodatków. W Katowicach tzw. rameniarni, czyli miejsc specjalizujących się w przygotowywaniu tej potrawy, jest kilka. Poniżej sprawdzić możesz, co zjesz w środku i jak do nich dotrzesz:

Dlaczego ramen jest taki popularny?

Ramen nazywany jest daniem japońskim i, choć rzeczywiście króluje on w tamtejszej kulturze, do Kraju Kwitnącej Wiśni dotarł z Chin w XIX wieku. Fenomen w tamtych stronach zawdzięcza głównie temu, że jest niezwykle prosty i tani w przygotowaniu, a dzięki uniwersalnej formule przygotowywania jest podatny na kreatywne wariacje. Szefowie kuchni, zarówno na Wschodzie jak i na Zachodzie, prześcigają się w pomysłach na to, w jaki sposób go urozmaicić. Ramen otwiera wrota do istnego królestwa smaku - wywary mogą być mięsne lub bezmięsne, a liczba możliwych kombinacji dodatków jest w zasadzie nieskończona.

Pomimo oczywistych skojarzeń ze swojskim rosołem, należy pamiętać, że samodzielnie przygotowywanie ramenu wygląda inaczej. Smak wywaru zdecydowanie różni się od polskiego odpowiednika, tak samo jak używany typ makaronu i filozofia dodatków (przede wszystkim warzywnych - mocno warzywny ramen oznacza głębszy smak). W procesie często używa się również charakterystycznego dla kuchni japońskiej sosu sojowego.

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera