Takiej restauracji, jak na stadionie w Tychach, nie ma nigdzie indziej w regionie
Zacznijmy od tego, że takiej restauracji jak na stadionie piłkarskim w Tychach nie ma na żadnym innym stadionie w regionie. Owszem są tam budki i stoiska z lepszym lub gorszym jedzeniem, ale przy tym, co znajdziemy na tyskim obiekcie, tamte mogą się schować.
ZOBACZCIE ZDJĘCIA Z RESTAURACJI STADIONOVEJ W TYCHACH
Oczywiście nie tylko lokalizacja Stadionovą wyróżnia, ale jednak jest ona wyjątkowa. Tu lunch, obiad, albo kolację zjemy bowiem z widokiem na trybuny i murawę nowoczesnego, sprawnie zaprojektowanego i – musimy to stwierdzić – ładnego stadionu w Tychach, który ma raptem pięć lat (dla tych, którzy śledzą temat budowy stadionu w Katowicach, dodajmy, że ten tyski kosztował 129 mln zł).
Widok na murawę i stadionowe trybuny mamy przez duże, panoramiczne okna w restauracji, ale też z tarasu (to około 150 metrów) znajdującego się bezpośrednio na trybunach.
Stadionova to i pub i restauracja
Stadionova to zarówno restauracja, jak i pub. Jest czynna przez cały tydzień, również wieczorami (także, gdy na stadionie odbywają się mecze, tyle że wówczas nie wyjdziemy na taras). Wejdziemy tu z dużego parkingu znajdującego się przed stadionem od strony ulicy Edukacji (przy sektorach T-Z). Lokal działa od sierpnia 2017 roku.
Wnętrza są pięknie urządzone. Aranżację uzupełnia surowy beton stadionowych filarów oraz ściana pokryta czerwoną cegłą. Jest tu kilkadziesiąt stolików i wygodne kanapy, a także miejsca siedzące na tarasie (latem są tu leżaki). Przy wejściu w oczy rzuca się czarny fortepian – znak, że w weekendowe wieczory zjemy tu kolację lub wypijemy drinka z muzyką na żywo.
Nie przegap
W kuchni szefują Michał Klockowski oraz Michał Jurowicz, natomiast menu to połączenie kuchni regionalnej z kuchnią międzynarodową. Oprócz klasyków, znajdziemy tu również dania sezonowe, albo festiwalowe (w ostatnich dniach odbywał się tu festiwal chinkali - gruzińskich pierożków, podawanych w Stadionovej w wersji mięsnej i wegetariańskiej). Generalnie jedzenie jest bardzo smaczne, ładnie podane i w dużych porcjach.
- W kuchni regionalne produkty śląskiej kuchni, przeplatają się ze smakami całego świata. Przyrządzane z wykorzystaniem najnowszych technik dania, nabierają nowego wyrazu i sprawiają, że nasi goście mogą na nowo odkryć wyjątkowe smaki regionu – zapewniają przedstawiciele Stadionovej na stronie lokalu na Facebooku.
Ceny? Rosół kosztuje 16 zł, zupa serowa – 21 zł, ravioli z dynią, burakiem i kozim serem 25 zł, rolada wołowa z dodatkami – 39 zł, a kurczak supreme z batatami, ratatouille i sosem truflowym – 34 zł. Okazale prezentują się tutejsze steki, na przykład rostbef wołowy podawany z domowymi frytkami (albo ziemniakami z wędzonym twarogiem), antipasti warzywnym i sosem kosztuje 65 zł.
W menu są również dania rybne, sałatki oraz osobny zestaw dań dla dzieci (lokal jest przyjazny dla dzieci). W tygodniu restauracja serwuje zestawy lunchowe, dostępne od poniedziałku do piątku od 11 do 16., które kosztują 22 zł (zupa + danie).
Zobacz koniecznie
Rozwiąż i poznaj swój wynik
Bądź na bieżąco i obserwuj
Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?