Zazwyczaj w akcji brało udział ponad 30 restauracji w całym regionie. Tym razem jest 18. We wtorek 9 czerwca zaczyna się kolejna edycja festiwalu Restaurant Week. Potrwa do 27 czerwca. W całej Polsce bierze w niej udział 400 lokali. Hasłem tegorocznej edycji jest "IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji". No właśnie. Idź, bo branża gastronomiczna nie przetrwa bez klientów. A dokąd i co jest w ofercie? Menu lokali z woj. śląskiego, czyli z akcji Restaurant Week Silesia 2021, znajdziecie w naszej galerii.
Wśród festiwalowych restauracji znalazły się także m.in. śląskie Ważne Miejsce (Katowice), BistrOficyna (Katowice), Boska (Gliwice), Pijarska 3 Restaurant & Cafe (Katowice, pierwszy raz w festiwalu), Bosco (Bielsko Biała), Kraken Restopub (Chorzów), MONO Patisserie & Bistro (Bielsko-Biała), Food&Ball By Arkadiusz Milik ( Katowice), AIOLI inspired by Katowice. Z Katowic jest 6 restauracji, z Bielska-Białej i Gliwic - po trzy, z Tarnowskich Gór dwie, po jednej z Chorzowa, Knurowa, Sosnowca, Dąbrowy Górniczej.
Pamiętacie zasady festiwalu Restaurant Week sprzed pandemii? Nie zmieniły się. Akcja polega na tym, że między 9 a 27 czerwca wyłącznie przez internet możecie zarezerwować stolik i wybrać menu w lokalu, który bierze w niej udział. Festiwalowe menu ma trzy dania, skomponowane specjalnie na tę okazję, a cena jest stała: 59 zł (49 zł zł przy płatności BLIK) za osobę. Aby zarezerwować stolik, należy odwiedzić stronę www.RestaurantWeek.pl i dokonać rezerwacji.
Nie przeocz
- Wiosenna edycja Restaurant Week to przede wszystkim wielkie święto powrotu sceny restauracyjnej, w którym bohaterami są bestsellerowe dania topowych szefów kuchni - zachęcają organizatorzy.
Powrót sceny restauracyjnej jest jednak droższy, niż wcześniej, po w poprzednich edycjach jedna osoba płaciła 49 zł za trzydaniowe menu degustacyjne. Podwyżki to znak popandemicznych czasów, w wielu restauracjach jest drożej niż rok temu.
- Tegoroczny Restaurant Week będzie szczególny z kilku powodów. Festiwal ma za zadanie pomóc restauracjom odrodzić się po kilku miesiącach zamknięcia. Mamy nadzieję, że dzięki wsparciu wspaniałych Gości to się uda! Ponadto podczas wiosennej edycji Goście, poza utęsknioną atmosferą restauracji, doświadczą popisowych dań stworzonych w wiodących restauracjach. Festiwalowa edycja bestsellerowych dań będzie więc przede wszystkim przedstawieniem najlepszych restauracji “w pigułce” - tak, aby Goście prócz samej atmosfery restauracyjnej mogli poczuć również najchętniej wybierane smaki w restauracjach- mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.
W Festiwalu weźmie udział prawie 400 restauracji m.in.: z Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala.
Zobacz koniecznie
Musisz to wiedzieć
MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?