Salmonella w miesie na kotlety z indyka
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne. Powinni zapoznać się z nim konsumenci. Zwłaszcza ci, którzy w ostatnim czasie zakupili mięso z indyka na kotlety z Morlin. Chodzi o produkt w paczkach po 500 g.
- W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella z gr. O7 w 4 z 5 badanych próbek. Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - informuje GiS.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Nazwa produktu: Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g
- Numer partii: 2261003002
- Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020
- Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Nie przeocz
- Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - ostrzega GIS.
Musisz to wiedzieć
Mięso z indyka wycofane z rynku
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgierzu powiadomił o przedmiotowej sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kutnie właściwego terenowo ze względu na siedzibę producenta kwestionowanego produktu.
Ten przeprowadził urzędową kontrolę zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. oraz wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wycofania kwestionowanej partii produktu: Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g, numer partii: 2261003002, termin przydatności do spożycia: 29.09.2020 z obrotu. Zaplanował urzędowe pobranie próbek do badań produktu gotowego.
Zakład Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno ustalił listę dystrybucyjną oraz rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu. Zaplanował mycie i dezynfekcję kwaśną zakładu, pobór próbek środowiskowych i produktu gotowego.
Poinformował dostawcę surowca o zaistniałej sytuacji oraz zaplanował pobór próbek przy następnej dostawie.
Zobacz koniecznie
Bądź na bieżąco i obserwuj
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?