Roraty 2016 PYTANIA roratnie i PRAWIDŁOWE ODPOWIEDZI z...

    Roraty 2016 PYTANIA roratnie i PRAWIDŁOWE ODPOWIEDZI z Małego Gościa Niedzielnego

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Mały Gość Niedzielny RORATY PYTANIA Roraty 2016 PYTANIA I ODPOWIEDZI RORATNIE Tutaj znajdziecie wszystkie pytania z rorat wraz z odpowiedziami. Wszystkie są sprawdzone i ocenione jako poprawne. Nie ma możliwości błędu. Wiele z nich jest rozbudowanych. Sprawdzone i poprawione każdego dnia nowy zestaw. Zobacz najnowsze pytania na roratach. Sprawdź pytania na roratach i poprawne odpowiedzi. Mały Gość Niedzielny przygotował pytania roratnie na każdy dzień trwania adwentu. W tym roku pytania na roratach dotyczyły Jasnej Góry z okazji 300. rocznicy koronacji obrazu jasnogórskiego. Dzieci biorące udział w mszach roratnich odpowiadają na pytania roratnie i zbierają karteczki z obrazkami do naklejenia na planszy. Tegoroczne hasło rorat 2016 to: W domu Królowej Maryi. ZOBACZ PYTANIA RORATNIE Z ODPOWIEDZIAMI aktualizowane i sprawdzone każdego dnia.
    Roraty 2016: Zobacz pytania i odpowiedzi roratnie
    1/4
    przejdź do galerii

    Roraty 2016: Zobacz pytania i odpowiedzi roratnie ©Piotr Idem / Polska Press

    Roraty 2016 z "Małym Gościem Niedzielnym" PYTANIA I ODPOWIEDZI RORATNIE

    Codziennie na dzieci uczestniczące w mszach roratnich czeka porcja pytań. Za dobre odpowiedzi są oczywiście nagrody. Pytania rorat dotyczą Jasnej Góry i Matki Boskiej Częstochowskiej. Zobacz wszystkie pytania i odpowiedzi.

    Poniżej zobaczycie WSZYSTKIE pytania i odpowiedzi. Są sprawdzone i zaktualizowane.


    Zobacz także kolejne pytania i odpowiedzi ze wszystkich dni rorat.
    Gdzie znaleźć odpowiedzi roratniee z poszczególnych tygodni? KLIKNIJ I SPRAWDŹ TE LINKI:
    MAŁY GOŚĆ NIEDZIELNY RORATY 2016 PYTANIA TYDZIEŃ 19-25 GRUDNIA 2016

    MAŁY GOŚĆ NIEDZIELNY RORATY 2016 PYTANIA TYDZIEŃ 12-18 GRUDNIA 2016

    MAŁY GOŚĆ NIEDZIELNY RORATY 2016 PYTANIA TYDZIEŃ 5-11 GRUDNIA 2016

    MAŁY GOŚĆ NIEDZIELNY RORATY 2016 PYTANIA TYDZIEŃ 28.11-4.12 2016

    RORATY PYTANIA WSZYSTKIE

    Pytania roratnie 2016


    Tydzień 28 listopada - 4 grudnia
    Poniedziałek, 28 listopada 2016

    1. Gdzie znajduje się najważniejsze sanktuarium Polaków?
    ODPOWIEDŹ
    Na Jasnej Górze

    2. Kto nazwał wzgórze częstochowskie Jasną Górą?
    ODPOWIEDŹ
    Nazwa Jasna Góra została nadana klasztorowi przez węgierskich paulinów na pamiątkę macierzystego klasztoru św. Wawrzyńca na Jasnej Górze w Budzie

    3. Kto jest najważniejszym mieszkańcem Jasnej Góry?
    ODPOWIEDŹ
    Matka Boska Częstochowska, zwana Czarną Madonną

    KLIKNIJ I ZOBACZ
    WSZYSTKIE PYTANIA I ODPOWIEDZI RORATNIE


    Pytania roratnie 2016


    Tydzień 28 listopada - 4 grudnia
    Wtorek, 29 listopada 2016

    1. Kto według legendy namalował obraz jasnogórski?
    ODPOWIEDŹ:
    Według znanej XV wiecznej legendy obraz jasnogórski namalował św. Łukasz Ewangelista na deskach stołu w domu Maryi w Jerozolimie. Według legendy wschodniej, obraz powstał w Jerozolimie, w Wieczerniku.

    2. Jak nazywa się ikony?
    ODPOWIEDŹ:
    Ikony to żywoty świętych. Nazywa się je od imion świętych. Można je uznać za okna na niebo.

    3. Kto sprowadził obraz jasnogórski na Jasną Górę?
    ODPOWIEDŹ
    Książę Władysław Opolczyk. Nastąpiło to 9 sierpnia 1382 r.

    Pytania roratnie 2016


    Tydzień 28 listopada - 4 grudnia
    Środa, 30 listopada 2016

    1. Jakim typem ikony jest wizerunek jasnogórski?
    ODPOWIEDŹ: Ten typ to Hodegetria, bo Matka Boska przedstawia Dzieciątko światu.

    2. Co oznaczają dwa palce dłoni Jezusa?
    ODPOWIEDŹ:
    To jest gest błogosławieństwa. Dwa palce symbolizują dwie natury Jezusa Chrystusa: boską i ludzką.

    3. Co Jezus trzyma w lewej dłoni?
    ODPOWIEDŹ:
    Ewangelię.

    Sonda

    Które pytania roratnie były najtrudniejsze?



    Pytania roratnie 2016


    Tydzień 28 listopada - 4 grudnia
    Czwartek, 1 grudnia 2016

    1. Jak brzmi pełna nazwa zakonu paulinów.
    ODPOWIEDŹ:
    Zakon Świętego Pawła Pierwszego Pustelnika, po łacinie Ordo Sancti Pauli Primi Eremitae.

    2. Co znajduje się w herbie paulinów.
    W herbie paulinów znajduje się palma daktylowa, kruk z bochenkiem chleba w dziobie i lwy. Wszystkie elementy mają swoje uzasadnienie, nawiązujące do do tradycji pustelniczego życia św. Pawła. Owoce palmy stanowiły pożywienie dla świętego, kruk przynosił połowę chleba świętemu, a lwy wykopały grób dla św. Pawła, w którym pochował go św. Antoni.

    3. Jak nazywają się utwory grane w cudownej kaplicy dla Matki Bożej.
    W czasie odsłonięcia Obrazu grane są intrady. Uroczysty hejnał to Intrada Królewska.

    19 zdjęć
    Przejdź do galerii

    Galeria dostępna tylko dla abonentów Dziennika Zachodniego

    Rpraty 2016 w kościele bł. Karoliny w Tychach

    Roraty 2016: w kościele Błogosławionej Karoliny w Tychach trwają pod hasłem Boski WiP

    Link do głównego zdjęcia

    Rpraty 2016 w kościele bł. Karoliny w Tychach ©Jolanta Pierończyk



    14 zdjęć
    Przejdź do galerii

    Galeria dostępna tylko dla abonentów Dziennika Zachodniego

    Tychy: Roraty ze śniadaniem w kościele św. Marii Magdaleny

    Tychy: Roraty ze śniadaniem w kościele św. Marii Magdaleny [WIDEO]

    Link do głównego zdjęcia

    Tychy: Roraty ze śniadaniem w kościele św. Marii Magdaleny ©Jolanta Pierończyk



    Pytania roratnie 2016


    Tydzień 28 listopada - 4 grudnia
    Piątek, 2 grudnia 2016

    1. Co to są wota?
    ODPOWIEDŹ:
    Wota dziękczynne to dary składane w podzięce, m.in. za wysłuchanie modlitwy, w kościołach, lub miejscach pielgrzymek.

    2. Z czego zrobione były pierwsze wota?
    ODPOWIEDŹ:
    Pierwsze wota były zrobione z wosku, a późniejsze ofiarowane przez szlachciców - ze złota i srebra.

    3. Co podarował Matce Bożej papież Franciszek?
    ODPOWIEDŹ:
    Złotą różę

    Pytania roratnie 2016


    Tydzień 28 listopada - 4 grudnia
    Piątek, 3 grudnia 2016

    1. Skąd się wzięły rysy na twarzy Maryi Jasnogórskiej?
    ODPOWIEDŹ:
    To pamiątka po zniszczeniu obrazu w czasie rabunkowego napadu w 1430 r.

    2. Kto przyczynił się do naprawienia obrazu?
    ODPOWIEDŹ:
    Król Władysław II Jagiełło.

    3. Co to jest świętokradztwo?
    ODPOWIEDŹ:
    Świętokradztwo w rozumieniu teologii katolickiej definiuje Katechizm Kościoła Katolickiego w punkcie 2120: „Świętokradztwo polega na profanowaniu lub niegodnym traktowaniu sakramentów i innych czynności liturgicznych, jak również osób, rzeczy i miejsc poświęconych Bogu”.

    Zobacz pytania roratnie i odpowiedzi z tygodnia 5-11 grudnia na stronie 2.
    1 3 4 »

    Czytaj także

      Komentarze (106)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      fajne

      Ks.Stefan (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 1

      Bardzo fajna strona dla dzieci :D

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      quiz

      j.c. (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 4 / 2

      Na stronie dziennika zachodniego są fajne quizy przy których można się dużo nauczyć

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      .

      słodka wikusia (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 4 / 2

      zgadzam się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      roraty

      słodka wikusia (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 5 / 1

      to proste

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      odp

      barbi (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 6 / 1

      Czasami zdarzają się jakieś pomyłki

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Odpowiedzi

      Wojtek Binkiewicz (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 4 / 1

      Super strona z odpowiedziami na każde roraty

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Znowu zla odpowiedz

      Zly roratnik (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 5

      Odpowiedz 1 z dzisiaj zla. Amrekanska czestochowa powinno byc.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      i znowu bład

      sebastian zory (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 3 / 5

      odp do 1 pyt to to Doylestown w USA nazywane Amerykańską Czestochową

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      odpowiedzi

      j.c. (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 8

      Ta strona jest super. Odpowiedzi są dobre. Pozdrawiam.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Trudne pytania

      Częstochowiak (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 6 / 3

      Niektóre pytania są bardzo trudne. Ja sobie myślę, że nawet niektórzy księża nie wiedza wszystkiego.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama