Co jeść, żeby pokonać raka? DIETA NOWOTWOROWA Remigiusza...

    Co jeść, żeby pokonać raka? DIETA NOWOTWOROWA Remigiusza Rączki w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym

    Agata Pustułka

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Mistrz śląskiej kuchni, Remigiusz Rączka, gotował wedle specjalnego menu dla chorych
    1/5
    przejdź do galerii

    Mistrz śląskiej kuchni, Remigiusz Rączka, gotował wedle specjalnego menu dla chorych ©MARZENA BUGAŁA-AZARKO

    Co jeść, aby pokonać nowotwór? Dieta nowotworowa Remigiusza Rączki - zobaczcie MENU Onkokuchnia i onkowarsztaty dla pacjentów w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym. Powstanie książka kucharska dla chorych na nowotwory, po chemio- i radioterapii DIETA NOWOTWOROWA
    Sonia Badura, amazonka z Rudy Śląskiej, po mastektomii i chemioterapii miała niesamowity apetyt. - Jadłam wszystko. Sądzę, że była to taka samoobrona organizmu - opowiada kobieta.

    Wczoraj w Katowicach wraz z koleżankami wzięła udział w pierwszych w Polsce kulinarnych onkowarsztatach, które w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym poprowadził mistrz śląskiej kuchni Remigiusz Rączka.

    Trzeba przyznać, że przypadek pani Soni był nietypowy, bo zwykle chorzy na nowotwory, bądź pacjenci po chemio- czy radioterapii, nie mają apetytu.
    Odrzucają wiele dotąd ulubionych potraw bądź po prostu ze względu na umiejscowienie guza mają problemy z przełykaniem. Pojawia się mięsowstręt, bo po radioterapii zjedzenie kęsa mięsa pozostawia w ustach metaliczny smak.

    Okazuje się, że utratę masy ciała odnotowuje się u 30 do nawet 70 procent pacjentów onkologicznych. Do 30 proc. z nich nie umiera z powodu choroby zasadniczej, ale z powodu niedożywienia!

    Uniwersyteckie Centrum Kliniczne postanowiło rozpocząć kulinarną edukację pacjentów oraz ich rodzin, tak by nie tracili niepotrzebnych sił ważnych w trudnej walce z rakiem. Docelowo ze zgromadzonych przepisów ma powstać onkoksiążka kucharska.

    Zobaczcie, jak Remigiusz Rączka gotuje dla chorych:


    Po pierwsze: spełniać zachcianki
    - Zasada jest taka: jeśli chory na nowotwór ma na coś apetyt, to - jak kobiecie w ciąży - trzeba spełnić wszystkie jego zachcianki, ale równocześnie dbać, by spożywał odpowiednie porcje składników odżywczych. Tu pomocą mogą być specjalne produkty żywieniowe, gotowe, przeznaczone dla chorych na raka - wyjaśnia Grzegorz Kostelecki, dietetyk z Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego.
    1 3 »

    Czytaj także

      Komentarze (1)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      rzarcie

      emil (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      tzn. kucharz alojz mo lekarstwo na raka, hurrrraa!!!! Wpierdalac.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      DZ poleca

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Gry On Line - Zagraj Reklama