18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ślązaczki Anna Popek i jej siostra Magda Krupa gotują w programie Pytanie na śniadanie [ZDJĘCIA]

Katarzyna Pachelska
Anna Popek i jej siostra Magda Krupa prowadzą w soboty kącik kulinarny w programie pt. Pytanie na śniadanie w TVP2
Anna Popek i jej siostra Magda Krupa prowadzą w soboty kącik kulinarny w programie pt. Pytanie na śniadanie w TVP2 MATERIAŁY PRASOWE
Od soboty 26 października siostry Anna Popek i Magdalena Krupa będą prowadzić kącik kulinarny w porannym programie TVP 2 pt. Pytanie na śniadanie. Na pierwszy ogień pójdzie kuchnia śląska

Popularna prezenterka, Anna Popek od soboty 26 października wraz ze swoją siostrą, Magdą Krupą, poprowadzi kulinarny cykl w porannym magazynie TVP2, „Pytanie na śniadanie” (godz. 8.00-10.00).

Siostry skupią się na potrawach kuchni regionalnej. W pierwszym odcinku będą to dania pochodzące ze Śląska, czyli z rodzinnych stron sióstr. Obie urodziły się bowiem w Bytomiu, Anna Popek ma 45 lat, skończyła filologię polską na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach, od wielu lat pracuje jako prezenterka w telewizji.

Magda Krupa, siostra popularnej prezenterki, na co dzień pracuje jako stewardesa w Polskich Liniach Lotniczych LOT. Mieszka pod Warszawą i – jak podkreśla jej siostra – jest niezwykle zaangażowaną mamą Weroniki i Jasia i żoną Adama. Poza tym wspaniale gotuje oraz piecze. Magda Krupa jest także pasjonatką fotografii. To jej zdjęcia ilustrują książkę „Siostry gotują” pod redakcją obu pań. Talent fotograficzny Magda odziedziczyła po swojej mamie, zajmującej się fotografią zawodowo.

– Na pierwszy ogień w Pytaniu na śniadanie pójdzie nasza rodzinna kuchnia śląska. Zaprezentujemy przepis na rolady wołowe. Przygotujemy też pyszny sernik z akcentem sezonowym, czyli z dynią – zdradza Anna Popek.

- W naszym cyklu będziemy pokazywać dania szybkie, wymagające maksymalnie 40 minut przygotowania, zdrowe (baza to kasze, warzywa sezonowe, ryby, polskie mieso, smaczne i apetyczne). Uwzględniamy w przepisach polskie tradycje, kuchnię 5 przemian. Przedstawiamy pogląd, że wspólne, rodzinne gotowanie jest przyjemnością, zacieśnia więzy, pomaga wychowywać dzieci. A własnoręcznie przyrządzone potrawy utrzymują nas w dobrej formie energetycznej, estetycznej i życiowej - dodaje Anna Popek.

Prezenterka podkreśla, że wspólne gotowanie to w jej rodzinie tradycja. – A przy tym przyjemność. Najczęściej spotykamy się w kuchni we trzy – ja, Magda i nasza mama. Prym wiedzie Magda, choć jest najmłodsza. Ostatnio dołączają do nas także nasze podrastające córki - mówi.

Swoją inwencją kulinarną siostry będą się dzielić z widzami „Pytania na śniadanie” w kolejne soboty. Pierwszy odcinek cyklu już 26 października.



*DŁUGOTERMINOWA PROGNOZA POGODY NA PAŹDZIERNIK 2013
*Grzyby jadalne i grzyby trujące. Jak je odróżnić? [ZOBACZ NA ZDJĘCIACH]
*Nowy towar w Lidlu, czyli szarża klientów w Sosnowcu [ZOBACZ WIDEO]
*Kalendarz Lindner 2014, czyli modelki w trumnach [ZDJĘCIA 18+]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!