Podstawowym składnikiem sosu grzybowego są oczywiście grzyby. Im jest ich więcej, tym sos jest lepszy. Ja najbardziej lubię sos z borowików. Ale z podgrzybków jest również smaczny. A miłośnicy kurek mogą spokojnie wykonać sos grzybowy właśnie z kurek.
Aby przygotować sos grzybowy, potrzebujemy:
- 35 dag grzybów (borowików, podgrzybków lub kurek)
- 1 szklanka wody
- 2 średnie cebule
- 2-3 łyżki masła
- liść laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
- natka pietruszki
Grzyby należy oczyścić, opłukać, a następnie osuszyć. Kroimy je na średniej grubości plaserki, nie oddzielając kapelusza od nóżki. Cebule obieramy i drobno kroimy.
Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Należy ją zeszklić na maśle. Dorzucamy pokrojone grzyby i podsmażamy przez ok. 10 minut delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Aby sos grzybowy był smaczny, dolewamy na patelnię trochę wody. Ale uwaga - nie od razu całą szklankę. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Grzyby dusimy jeszcze przez ok. 10-15 minut, do miękkości.
Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sosu grzybowego. Na koniec sos grzybowy zabielamy śmietaną. Smacznego!
CZYTAJ TAKŻE:
CIASTA, TORTY, WYPIEKI - NAJLEPSZE PRZEPISY NA SŁODKOŚCI - DZIENNIK ZACHODNI POLECA
ZOBACZ TAKŻE:
Jajecznica z kurkami [PRZEPIS]. Zobacz, jak zrobić pyszną jajecznicę z kurkami
*Urlop macierzyński 2013 POZNAJ NOWE ZASADY
*Co budują przy DTŚ - nie wiesz? ZOBACZ MAPĘ I ZDJĘCIA INWESTYCJI
*MISS POLKA 2013: Najpiękniejsze dziewczyny przed finałem konkursu [ZOBACZ ZDJĘCIA]
*Urodziny Katowic 2013 [PROGRAM KONCERTÓW, GWIAZDY]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?