Wiecie, że 100 lat temu jeden rolnik był w stanie wyżywić 4 osoby, a dziś żywi średnio 129? O tym, jak zmieniła się produkcja rolnicza, świadczy również to, że na początku XIX wieku 80% ludności zajmowało się rolnictwem, bo tak niska była wydajność i niemal każdy musiał brać udział w produkcji żywności. Współcześnie rolnictwem zajmuje się zaledwie 2% światowej populacji.

Takie dane przestawiło Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin. Z okazji Światowego Dnia Żywności 2017 PSOR uświadamia, ile tak naprawdę wiemy o rolnictwie XXI wieku. W naszym kraju w sektorze rolno-spożywczym znajduje zatrudnienie ponad 3 mln osób, a 5% ogólnej liczby gospodarstw w Polsce wytwarza około 63% produkcji rolnej. Krajowi gospodarze to aż 1/5 wszystkich rolników UE. Ponad 80% eksportu polskich produktów rolno-spożywczych dociera na rynki krajów Unii europejskiej, zaś tereny wiejskie zamieszkuje ponad 40% ludności kraju.

Zmienia się świadomość polskiego konsumenta i coraz częściej czytamy o zdrowym żywieniu, wpływie naszej diety na zdrowie, dyskutujemy o tym, prowadzimy blogi.

W poniedziałek 16 października przypadnie Światowy Dzień Żywności

Według PSOR "to czas na podkreślenie wyzwań ekonomicznych, społecznych i politycznych, przed jakimi stają codziennie rządy państw, rolnicy, producenci żywności a na koniec - konsumenci. Przewiduje się, że populacja ludzi na świecie wzrośnie do 2050 roku o 2 miliardy - do prawie 10 miliardów. W skali globalnej za 30 lat będziemy musieli produkować o połowę więcej żywności, niż produkujemy dziś". Tu pojawia się pytanie, jak zwiększać produkcję przy jak najmniejszym wpływie na środowisko?

Jak mieszkańcy miast widzą wieś? Większość ma dość romantyczną wizję pracy na roli, kojarzą wieś z sielskością, spokojem i złotymi łanami pól. Wieś kojarzy nam się z nieskażoną przyrodą (41%), miejscem związanym z ciszą i spokojem (23%), a także poczuciem stabilizacji, harmonią i wakacyjnym wypoczynkiem (50%).

Wieś to nie tylko natura. Rolnictwo się zmechanizowało, zrobotyzowało i zautomatyzowało. Gospodarz wykorzystuje nowoczesne technologie, bierze udział w szkoleniach, produkuje żywność na eksport. "To producenci żywności, którzy muszą spełnić określone standardy produkcyjne ściśle określone przepisami, przede wszystkim dbając o wysoką jakość i bezpieczeństwo żywności. Mało kto z nas wie, że rolnicy są sprawdzani przez szereg krajowych i międzynarodowych instytucji kontrolnych".

- Produkujemy wysokiej jakości żywność z myślą o konsumentach, ich wymaganiach, gustach oraz zdrowiu i bezpieczeństwie. Gospodarstwa to dziś przedsiębiorstwa. Rolnik, który chce sprzedawać swoje plony musi korzystać z nowoczesnych technologii i nieustająco się dokształcać - powiedziała Dorota Niedbała, właściciela sadu w rejonie grójecko-wareckim.

Wszystkie gospodarstwa rolne, zarówno ekologiczne jak i konwencjonalne, są zobowiązane do stosowania integrowanej ochrony roślin – to metoda, która zakłada stosowanie w pierwszej kolejności metod biologicznych.

Źródło: PSOR