TOP CHEF POLSAT Kucharze Śląska faworytami: Krzysztof...

    TOP CHEF POLSAT Kucharze Śląska faworytami: Krzysztof Konieczny i Jarosław Śliwka z Bytomia oraz Daniel Wanke z Katowic

    PSZ

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Top Chef w telewizji Polsat w środę, 7.3.2018 o godz. 21.30. Na antenie Polsatu startuje siódma edycja programu Top Chef. W tej edycji wystartuje trzech mieszkańców Śląska - jeden z Katowic i Dwóch z Bytomia: Krzysztof Konieczny, Jarosław Śliwka, Daniel Wanke.
    Kucharze ze Śląska należą do faworytów programu Top Chef
    1/5
    przejdź do galerii

    Kucharze ze Śląska należą do faworytów programu Top Chef

    Top Chef w Polsacie



    Top Chef to jeden z najpopularniejszych kulinarnych reality-show w naszej telewizji. Pierwsza edycja odbyła się na antenie telewizji Polsat w 2013 roku. Ostatnia - szósta edycja zakończyła się na przełomie 2016 i 2017 roku. Po rocznej przerwie, program jednak wraca do ramówki telewizyjnej, a wraz z nim nowi uczestnicy, którzy będą rywalizować o tytuł „Top Chefa” oraz nagrodę 10 tysięcy złotych.

    "Top Chef"- Polsat, godz. 21:25

    Zobacz galerię

    Top Chef UCZESTNICY



    W tegorocznej edycji programu bierze udział 14 uczestników. Wśród nich znajdują się reprezentanci naszego województwa, a co najważniejsze - dwóch z nich pochodzi z naszego miasta. Pierwszy z nich, Krzysztof Konieczny, na co dzień jest kucharzem w restauracji „Sztuczka” w Gdyni. Bytomianin przez 12 lat grał w hokeja w Polonii Bytom, gdzie ocierał się również o pierwszy zespół. Z dalszej gry w hokeja wyeliminowała go jednak kontuzja. Wtedy postanowił oddać się innej pasji, jaką jest gotowanie. Obecnie pracuje jako kucharz w jednej z ciekawszych polskich restauracji w Gdyni, która jest współprowadzona przez finalistę 3. edycji „Top Chef Polska” - Pawła Wałęsę. Bytomianin otrzymał też wyróżnienie w międzynarodowym konkursie gastronomicznym ocenianym przez Jeana Bosa.

    Drugim uczestnikiem z naszego miasta jest Jarosław Śliwka, który na co dzień jest szefem kuchni w w restauracji „27 th floor” w Katowicach. Jak podkreśla, miłość do kuchni wyssał dosłownie z mlekiem matki, która również pracowała w kuchni. Pierwsze szlify zdobywał więc pod jej czujnym okiem. Śliwka ukończył z wyróżnieniem chorzowską szkołę gastronomiczną, a swój warsztat doskonalił w najlepszych restauracjach południowej Anglii. Kiedy pracował na jednej z greckich wysp odkrył w sobie pasję do tradycyjnej kuchni regionalnej, stąd też w programie będzie starał się promować nowoczesną kuchnię ze Śląska. Jarosław Śliwka w ubiegłym roku wziął też udział w nietypowym wernisażu obrazów bytomskiego artysty Andrzeja Styrny, gdzie przygotowywał dania pod konkretne obrazy namalowane przez Styrnę.

    - Najtrudniejsze w tym wszystkim było dojście do konsensusu, którym z torów będziemy się kierować. Stanęło na kolorach - opowiadał nam wtedy Śliwka. Stąd też były m.in. czarne talerze, talerze, a sam deser był wtedy utrzymywany również w tej tonacji.

    Były też inne motywy, jak kolor czerwony nawiązujący do Nikiszowca. A całość podana była na talerzach wypełnionych węglem.

    Trzeci uczestnik ze Śląska, Daniel Wanke, pochodzi z Katowic. Jest kucharzem freelancerem w restauracjach „pop-up”, czyli tymczasowych restauracjach organizowanych w prywatnych domach, dawnych fabrykach czy podczas festiwali. Specjalizuje się w autorskiej kuchni azjatyckiej. Swoją karierę rozwijał m.in. w kultowej, założonej przez finalistę „Top Chef 2” - Przemka Błaszczyka, restauracji „Manana Bistro” w Chorzowie. Teraz gotuje przede wszystkim w restauracjach typu „pop up”, a swój wolny czas dzieli między tatuaże, remontowanie oldsmobile'a i opiekę nad ukochanym buldogiem angielskim, Bonnie.

    POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:




    Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego TYDZIEŃ


    Czytaj treści premium w Dzienniku Zachodnim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    DZ poleca

    PRZEDSZKOLE NA MEDAL | Najlepsze przedszkola i nauczyciele, najsympatyczniejsze grupy maluchów

    PRZEDSZKOLE NA MEDAL | Najlepsze przedszkola i nauczyciele, najsympatyczniejsze grupy maluchów

    Wykaz niedziel bez handlu i niedziel handlowych 2018 i 2019

    Wykaz niedziel bez handlu i niedziel handlowych 2018 i 2019

    Od 17.04 fiskus już nie rozliczy PIT za ciebie. Jak teraz złożyć zeznanie roczne?

    Od 17.04 fiskus już nie rozliczy PIT za ciebie. Jak teraz złożyć zeznanie roczne?