By cieszyć się energią przez cały dzień i wzmocnić układ odpornościowy, wystarczą tylko nieznaczne modyfikacje jadłospisu. Podstawę diety powinno stanowić pięcioposiłkowe menu, dostosowane ilościowo do indywidualnych potrzeb.

Powinno się w nim znaleźć odpowiednio dużo białka, które stanowi budulec dla przeciwciał zwalczających patogeny. Równie ważne są substancje regulujące, które wspierają pracę układu odpornościowego, substancje działające ochronnie na komórki oraz działające przeciw-bakteryjnie i przeciwirusowo.

W prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego biorą udział między innymi witaminy z grupy B, które znajdziemy w dużych ilościach w pełnoziarnistych produktach zbożowych i kaszach.

O KTÓREJ GODZINIE MECZ LEGIA REAL

Warzywa, które również wspierają odporność ze względu na zawarte w nich antyoksy-danty, substancje chroniące nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników, obficie występują szczególnie w tych czerwono-pomarańczowych (papryce, pomidorach, marchewce, dyni) oraz tych bogatych w witaminę C (brokułach, natce pietruszki, cytrusach, truskawkach, owocach leśnych). Świeże warzywa i owoce możemy zastąpić mrożonkami. Mrożenie to sposób utrwalania, który pozwala niemal w pełni zachować wartość odżywczą produktów. Właściwości antyoksydacyjne mają ponadto niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z rodziny omega-3 i omega-6. Ich dobrym źródłem są tłuste ryby morskie, np. makrela i łosoś, i oleje roślinne.

Rozgrzewające przyprawy

Jesienią i zimą w diecie nie powinno zabraknąć cebuli i czosnku - warzyw słynących ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawarte w nich związki siarki działają przeciwbakteryjnie i

przeciwgrzybiczo. Uwalniają się przy siekaniu i rozgniataniu - dlatego warto je spożywać właśnie w takiej postaci, najlepiej na surowo, ponieważ wysoka temperatura rozkłada dobroczynne substancje. Surowa cebula doskonale sprawdzi się jako dodatek do surówki lub sałatki, salsy pomidorowej lub pasty kanapkowej - z twarogu, jajek, szynki czy wątróbki. Czosnek z kolei może być świetnym dodatkiem np. do zimnych sosów jogurtowo-majonezowych lub sosów w stylu pesto - idealnych do makaronów.

Kolejną grupą produktów polecanych w jesienno-zimowej diecie są produkty probiotyczne, czyli te zawierające żywe kultury pożytecznych bakterii. Należą do nich fermentowane produkty mleczne z probiotykami, kiszone ogórki, kiszona kapusta i soki z kiszonych warzyw. Pro-

biotyki pomagają zwalczać mikroorganizmy chorobotwórcze i regulują pracę układu pokarmowego. Potrawy przyprawiajmy cynamonem, kardamonem, imbirem i chilii. Im bardziej różnorodne produkty pojawiają się na naszych talerzach, tym większe prawdopodobieństwo, że naszemu organizmowi niczego nie zabraknie i nie dopadnie nas przeziębienie.