Zobacz też: Jadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego Marcina

Jesień to pora roku która kojarzy się nierozerwalnie z grzybami.

Borowiki, maślaki, prawdziwki, rydze goszczą na naszych stołach od wieków, ale to na jesień mamy okazję spróbować ich na świeżo prosto z lasu. Grzyby wbrew obiegowej opinii, że nie mają zbyt wiele wartości odżywczych, zawierają ogrom witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wartość odżywcza grzybów do złudzenia przypomina tą którą ma kefir. Zawierają one łatwo przyswajalne białko (najwięcej pieczarki, prawdziwki i borowiki), węglowodany, a także szereg mikroelementów  i… co może zaskakiwać naturalne antybiotyki! Spośród witamin obecnych w grzybach możemy wymienić witaminę A (najwięcej znajdziemy jej w kurkach), witaminę B1 i B2 oraz witaminę D. Składają się w 90 % z wody, zatem ich kaloryczność nie jest zbyt wysoka.

Kaszotto z białej kaszy gryczanej z borowikami

Składniki na 4 porcje:

1 l bulion warzywnego
400 g białej kaszy gryczanej
400 g borowików
50 g białej cebuli
200 ml białego wytrawnego wina
30 g masła (2 łyżki)
40 g natki pietruszki 
80 ml oliwy z oliwek
40 g heblowanego sera parmezan
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Krok 1 - Na oliwie podsmażamy, aż się zeszkli, drobno posiekana cebulę, dodajemy białą kaszę gryczaną i przesmażamy całość dokładnie mieszając. 
Krok 2 - Zalewamy ją winem i gdy się odparuje dodajemy ok. 1/4 bulionu.
Krok 3 - Kiedy kasza zacznie wchłaniać bulion, stopniowo dolewamy kolejną jego porcję i powtarzamy tą czynność aż do wykorzystania całego bulionu.
Krok 4 - Na maśle podsmażamy borowiki, dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5 - Kaszę łączymy z podsmażonymi grzybami i dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Krok 6 - Gotowe kaszotto dekorujemy heblowanym serem parmezan.

Przepis na kaszotto z borowikami znajdziesz także w sobotnim papierowym wydaniu Gazety Wrocławskiej.