W kuchni, z rodziną, z talerzem owsianki i kubkiem herbaty - tak według najnowszych badań lubimy jadać śniadania.

Jemy w kuchni, salonie, w łóżku, a nawet… w samochodzie. Co warto wiedzieć o porannych zwyczajach żywieniowych w polskich domach? Dla zdecydowanej większości Polaków (badanie na zlecenie firmy Black Red White) śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Uważa tak 88 % ankietowanych.

57% osób codziennie spożywa śniadania w domu, a 27% deklaruje, że pierwszy posiłek je w domu tylko w weekendy i dni wolne od pracy – wtedy, gdy można poświęcić więcej czasu na jego przygotowanie.

Nasze zwyczaje śniadaniowe różnią się w poszczególnych częściach tygodnia. W dni pracujące na przygotowanie i zjedzenie śniadania nie poświęcamy więcej niż 20 minut (35% ankietowanych poświęca mniej niż 10 minut, zaś 46% - maksymalnie 10-20 minut). W weekendy na przygotowanie i jedzenie przeznaczamy średnio ponad 10 minut więcej niż w dni pracujące.

Większość Polaków - 54 % je śniadania samotnie. Jeśli jemy poza domem, to wówczas pierwszy posiłek spożywamy ze współpracownikami. W dni pracujące śniadaniujemy w kuchni, w weekendy wybieramy wygodniejszą opcję na kanapie. Co ciekawe, sporo osób deklaruje, że w dni pracujące zdarza im się jeść śniadanie w samochodzie, w drodze do pracy, lub – po prostu – „w biegu”.

Na śniadanie zjadamy średnio 459 kalorii. 68% ankietowanych wybiera pieczywo, 29% jajka, a 33% wędliny. Co ciekawe nie kawa (46%), ale herbata (58%) jest najczęściej wybieranym napojem, od którego zaczynamy dzień. 27% ankietowanych dzień rozpoczyna od szklanki wody.

aneta.niezgoda@polskapress.pl

Zobacz: Przepis na idealne śniadanie. Tost zapiekany z jajkiem sadzonym

Agencja TVN/ x-news